onsdag 19 september 2012

Blommar nu

Syrenhortensian blommar just nu.
Blommorna är så stora, kanske för stora, en del blommor blir cirka 30 cm långa. När det regnar vilket det ju ofta gör så samlas det stora mängder vatten i blommorna. En konsekvens blir att grenarna går av. Om det dessutom blåser, ja, då är inte kul.
När blommorna börjar växa är de limegröna/vita i färgen. De blir senare mer cremefärgade och avslutar sin blomning med en rosa/vit färg.
Min syrenhortensia är rätt gammal och är som ett mindre träd. Underbart vacker.
Det går att torka blommorna. Fast när den rätta tiden är för att ta in dem får man testa några gånger. Tar man dem för tidigt så skrumpnar blommorna ihop. Vid två tillfällen har jag nu testat och tagit in några blommor men det har inte blivit så som jag vill ha dem. Men nästa gång, om några dagar så tror jag att det kan bli bra.
Parkslidet, är också väldigt fint just nu. Överfylld av vita blommor.Det sprider sig inte med frön utan under jorden förgrenar de sig på något vis. Nya plantor kommer upp överallt och många meter från huvudplantan. Lite jobbigt är det, hade jag vetat så hade jag aldrig planterat den, trots att den är så vacker.
Från ingenting växer den varje år upp och blir flera meter hög, mellan två och halv och tre meter är den. På senhösten/början av vintern klipper jag ner den då den inte står fin under vintern. Stammarna ser bambulika ut.
Idag hittade jag en filosof som heter Ralph Waldo Emerson. Många av hans ordspråk har jag läst utan att veta att det var han som skrivit eller myntat dem. Han levde på 1800-talet.
Men mycket av det han skriver kunde varit skrivit idag, så aktuell är han.

”Att skratta ofta och mycket; att vinna intelligenta människors respekt och barns tillgivenhet; att förtjäna ärliga kritikers uppskattning och uthärda falska vänners svek; att uppskatta skönhet; att leta fram det bästa hos andra människor; att lämna efter sig en värld som är lite bättre tack vare ett friskt barn, en trädgårdstäppa eller förbättrade sociala förhållanden; att veta att åtminstone en levande varelse har kunnat andas lättare för att man har levat. Det är framgång.”


Från den här sidan kan du läsa en massa ordspråk av honom och andra.

Ikväll skall jag tvätta citronträdet, varje blad och alla grenar, med såpvatten och därefter duscha det. Byta jord och ta in det. Eftersom jag har så mycket växter inne så riskerar jag inte att få in en massa ohyra, därför jobbet. ;)
Det sägs att det kan bli minusgrader långt ner i landet om någon natt.

Ha det gott,18 kommentarer:

 1. syrénhortensian är nog det vackraste som finns på hösten ,du sätter väl vatten i vasen när du torkar dom .jag gjorde inte det första gången .Man ska ju låta dom stå i vatten tills det har försvunnit då torkar dom bäst.Kram Nette

  SvaraRadera
 2. Underbara bilder!
  Syrenhortensian har en ljuvlig färg. Jag provade på att torka mina hortensior härhemma, men de blev inte alls som jag tänkt..
  Önskar dig en skön kväll :)
  Kram Marie

  SvaraRadera
 3. Hej Gudrun!
  Syrenhortensian är vacker såhär års och efter stormen framfart här omkring, ses de sköra kvistarna med blommor kring "strösslade" på gräsmattorna.
  Ja, vi får vänja oss med den mörka årstiden allt vad tiden lider.

  Fint med ordspråk och tänkvärda ord. Det är rader som man kan läsa om och om igen, för att riktigt låta det smälta ner i de egna tankarna av innebörden.

  Hoppas du får en fin fortsättning på vecka!
  Kram /bea

  SvaraRadera
 4. Jag brukar ta in hortensia när dom blir lite rosa, många, trycker jag ner i en vas, utan vatten, dom har torkat fint tycker jag. Satt några kvistar i vatten men dom ser inte så kul ut. Tänkvärda ord från 1800-talet
  Lycka till med tvätten. kram

  SvaraRadera
 5. Älskar syrenhortenzia ,Fantastiskt fina
  Oj Jag har mitt citronträd står ute,första året förut har det stått i uterummet
  Då kanske jag måste göra likadant ,tvätta varje blad för sig ,vilket jobb
  ha en skön kväll

  SvaraRadera
 6. Syrenhortensian är så fin. Vår har fått alldeles för mycket regn nu och då blir blommorna inte så fina. Den blommar väldigt riktligt i år. Hoppas vi får lite sol igen.
  Jag har fullt upp i vävstugan. Märks att folk börjar tänka på jul och vill ha nya gardiner då och lite annat fint. Är fulltecknad ett bra tag framöver nu.
  Ha det så gott.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 7. Syrenhortensian är också en av mina favoriter även om några grenar knäcks varje år. Minusgrader, nej är det sant...
  Kram

  SvaraRadera
 8. Livet är nu. Lev det. Håller med till 110%! Riktigt trevlig och fin blogg. Kommer säkert tillbaka om jag får...;-)

  SvaraRadera
 9. Tänkvärda ord och underbara bilder på växterna. //M

  SvaraRadera
 10. Godmorgon! Tillbaka redan idag.;-) Tack för fina ord på och om min blogg. Så underbart det lät att sitta och se på hur solen lyser på vassen och allt blir gulgrönt... Och du? Nu hittade jag fram till dina fantastiska hjärtan!!! SÅ fina!!! Var kan man få tag i dem? Älskar keramikhjärtan! I mitt "tidigare" liv var jag stolt ägare av ett krukmakeri (inte jag som var krukmakar'n dessvärre, jag var den som skötte försäljningen, vilket passade oss båda bra) och Konstnärinnans (jag som på skoj alltid kallat henne så) lite bulliga vita stengodshjärtan var alltid lika populära. Och användbara! I bordsdukningen, i rabatten, som pynt i fönsterkarmen... Det är något med formen på hjärtan som tilltalar mig. Och så kanske för att det symboliserar liv. Och kärlek. Önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera
 11. Hej Gudrun. Nu så är jag tillbaka efter ett långt uppehåll. Tiden räcker lite bättre nu tror jag. En så ljuvlig startbild du har svårt se sig mätt på den rent ögongodis.Ditt alster samt naturens alster bildar en bra harmoni där. Kollade in på ordspråken det fanns en hel del där. Hoppas din sommar varit snäll mot dig m Dina växter är så fina Hortensian tar andan ur en just nu men man får stötta den när det regnat jag har kört ner plåtgaller gröna hög modell där det är som tyngst har fungerat bra faktiskt de smälter in rätt bra i själva busken. Ha en skön dag nu då.

  SvaraRadera
 12. Syrénhortensia är underbara...vår närmaste granne har riktiga praktexemplar av dessa.. så jag åker lite snålskjuts och njuter av dem ;) varje gång jag går förbi där.
  Jättevackra foton.
  Ha det så fint vännen
  Ann-Louisekram

  SvaraRadera
 13. Your hydrangeas are so beautiful. In my part of the world, hydrangeas bloom from June to July during the rainy season before real summer comes. No fresh hydrangeas are seen but dried ones in the mountains now, so I’m happy to see the bloom in your post.

  Yoko

  SvaraRadera
 14. Love for white hydrangea a lot. My hydrangea turn to lime green at last stage.

  SvaraRadera
 15. Ja detta regnade och blåsande tar kål på trädgården.
  Vårt underbara tulpanträd bröt sig här när den sista stormen var.
  Hela toppen gick av så jag fick laga det med sån där balsam och klippa till det.
  Visst blir man ledsen när sånt här händer men man kan ju inget göra åt saken.
  Det är tur att det växer på igen.

  Din syrenhortensia är ljuvlig.
  Jag har faktiskt funderat på en.

  Det där med blommor som sprider sig och pluppar upp där man inte vill att de skall göra det är hopplöst.
  Ormrot är en och toppklocka är en annan.
  Jag försöker utrota dem båda fast det känns nästan hopplöst.

  Härliga bilder.
  Visst är det bra med ordspråk och det konstiga är de håller måttet än i dag, precis som du skriver.
  Ha nu en riktig skön helg.
  Kramizzz på dig going

  SvaraRadera
 16. Hei hjertegoda Gudrun :-)
  Her er jeg tilbake igjen etter en lang bloggpause og pc.
  Jeg sender deg en hjerteklem og ha en fin helg med dine kjære.
  Og så mye nytt, du er flink som alltid! klem

  SvaraRadera
 17. ✿彡
  º°♫♪º°
  Flores maravilhosas, imagino o perfume no ar.
  Boa semana, amiga!
  Beijinhos.
  Brasil
  ♫♪♪¸.•°`❤彡

  SvaraRadera
 18. Fin blomning! Men parkslide är inte att leka med:(

  Ha en finfin höstvecka,
  Rebecca

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails