fredag 27 juli 2012

Trädgården i Juli

S ommar och en härlig grönska är det här. Äntligen så är det lite värme och det behövs efter all blåst och det rikliga regnandet.



När jag nu äntligen sätter mig vid datorn och har fixat bilder så kommer det nu en mängd med bilder. Det är lika bra att smida medan järnet är varmt som ordspråket säger.



Som vanligt så växer projekten, tänkte att jag inte skulle ha några denna sommar men hur kan jag bara tro så, som sagt, fullt upp med målning och grävande, precis som vanligt.


I början av juli när brandliljorna blommar så är de så vackra ihop med klätterhortensian och schersminerna. Något för balkongtrollet att titta på. :)





På trädgårdsmässan i Stockholm i våras köpte jag två sticklingar av pelargoner och de blommar så vackert nu. Flamingo och Odensjö Nocturne heter de, båda i laxrosa färg.



En ny groda ligger och plaskar på ett näckros blad i vår lilla vattensamling på gården.



På ett bord finns en annan liten groda.



Att klippa och trimma gräs är tidskrävande och jobbigt, inga hela stora ytor med gräs här inte. Så den nedre delen i rhododendron backen blev gruslagd och dekorerad med några cementfat. Allt för att underlätta arbetet. Under gruset lade vi duk.



Just nu så blommar de nektarfyllda blommorna och det är så mycket humlor, fjärilar och blomflugor runt dem. Att stanna upp, sätta sig ner en stund, se på de vackra växterna, alla färgerna, känna dofterna och se hur insekterna rör sig omkring blommorna är en njutning.

Bolltistel


Gullstav som får besök av många fjärilar och humlor.


Clematisen "summersnow" uppskattas också av fjärilarna.






För två år sedan köpte jag en fröpåse med Fingerborgsblomman "Chocolate" och nu har den äntligen börjat blomma, väl värd att vänta på. Blommorna är mycket mindre än på den vanliga digitalisen.



På ett nymålat bord ligger ett piprankeblad med ett litet hjärta på.



Den riktiga piprankan är lika fin som vanligt, underbart stora gröna blad, en riktig favorit.



En annan favorit är mina perukbuskar, i våras trodde jag att den ena skulle dö. Det var ju så torrt här under försommaren och jag borde ha vattnat buskarna då. Men nu klarade de sig, den ena blev lite lägre bara, :). Nu blommar de och är så vackra.
De rosa liljorna som också drabbades av något i början av säsongen tog sig och blommar också nu.



I år odlas det gurkor och meloner i mitt lilla växthus. Hittills har jag skördat 22 fina gurkor men nu har något hänt, de nya gurkorna torkar och bladen som är många börjar se fula ut. ;(
Någon som kan ge tips om vad jag skall göra?






Mycket löss har jag kämpat mot denna sommar, speciellt på rosor och schersminer. Men nu så blommar New Dawn så underbart vackert.


Nere vid sjön på smidesställningen blommade Honungsrosen Helena med massor av blommor.



Klängliljan.



Miscantus gräs i krukor. Pilväggen kom till efter klippningen av pilen i våras.



I äppelträdet har jag hängt min hoya curtisii, grenarna från hoyan har långt häng så det ser riktigt läckert ut. På platsen som den hängde på inne har jag nu hängt en hoya thomsoni, så jag riktigt kan njuta av den doften när den blommar.



Astilbe i flera färger, en av favoritperennerna.



Röd lobelia hade jag aldrig sett förut, passar perfekt ihop med den rödbladiga hasseln. Den kommer inte att överleva vintern så jag hoppas kunna ta fröer från den.




Inne på köksbordet ligger sommarens lilla spel, tre på rad. En dag lade jag ringarna och kryssen i två högar och så lade jag den första ringen. Efter jobbet när maken kom hem så fattade han galoppen, ett kryss blev lagt. För att veta och komma ihåg vem som skall lägga nästa gång så skrev jag en liten lapp med ett G och ett R på. Så då vet vi vems tur det är att lägga nästa drag.



Oj, så långt och jobbigt det blev,
tog väl i så jag spricker.
Njut av livet, det går inte i repris.

Ha det så gott,

23 kommentarer:

  1. Åh, så fint du har det i din trädgård, Gudrun!.Så vackert allt blommar och växer, och som ett extra bonus ser man din konstnärliga ådra blomma ut, genom små arrangemang av keramikgrejer eller andra naturmaterial i allt det geröna och sköna. Kram.

    SvaraRadera
  2. Jättefina foto och vilken trädgård du har!! Jag har ju också ett litet växthus men vi har lagt ner gurkodling, det blev inga alls, men tror det var en annan sort sk Västeråsgurkor. Men inte visste jag att det gick så bra att odla melon. Måste vara spännande när du äter den.
    Kul att ses här på bloggen //M

    SvaraRadera
  3. Hej Gudrun!
    Underbart vackert i bild! Njuter av blomsterprakten, beundrar och hoppas vi får ha vår sköna sommar länge än.

    Så fina keramikalster!

    Trevligt veckoslut!
    Kram /bea

    SvaraRadera
  4. 彡✿✿⊱╮
    Seu jardim está maravilhosoooooooooo!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil
    ✿彡¸.•°`♥✿⊱╮

    SvaraRadera
  5. Vilken underbar trädgård du har, så många vackra sorters blommor. Att du sen har vacker keramik att pryda trädgården med gör intrycket fantastiskt.

    Önskar dig en underbar helg!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  6. Åh, vilken underbar trädgård du har! Förstår att du inte hinner blogga! Verkligen njutbart att få en inblick i hur fint ni har det! Ha det så gott o fortsätt att njuta av sommaren!

    SvaraRadera
  7. Tack för en underbar "vandring". Behöver väl inte påpeka att jag är avundsjuk !!
    Ha det gott
    Kram

    SvaraRadera
  8. Visst vardet långt, men jag har beundrat alla blommor på bild. Jag är mycket förtjust i New Dawn-rosen. Keramikbladet, piprankan, mycket fint.
    God forts på sommaren nu när det äntligen blivit sommar.
    kram

    SvaraRadera
  9. Så fina näckrosbladen är!

    Ha en finfin lördagkväll,
    Rebecca

    SvaraRadera
  10. VILKEN UNDERBAR trädgård.
    Den är ju perfekt.
    Synd bara att det går åt fel håll nu.USCH!!!!!Du har ju så vackert som bor vid vattnet.
    Så mycket vackert du sätter ut.Jag gillar trollet.
    Kramizzzz Ha det toppen och NJUT Snart är det höst!

    SvaraRadera
  11. Gudrun, det var kul att se din mängd av bilder, du har en bedårande trädgård så många fina växter och så är det så trevligt när du plockar in keramiken lite här o där. Ha en fortsatt trevlig o skön trädgårdssommar kramar

    SvaraRadera
  12. Vilken härlig trädgård du har med så mycket fina blommor. Jag har njutit en lång stund av alla vackra kort. Jag riktigt känner hur gott det doftar.
    Vad trevligt med spelet och att lägga en ring och kryss när det passar.
    Önskar dej en fortsatt skön sommar.
    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  13. Vilken vacker grå färg på porten och mycket annat vackert visar du också.
    Kram

    SvaraRadera
  14. Vilken fantastisk trädgård du har ,Njuter av dina bilder
    Och gillar verkligen balkong trollet jättefint
    Ha en skön vecka

    SvaraRadera
  15. Men så roligt att få se ett så lååångt inlägg med så många fina bilder! Det ser verkligen ut att växa så det knakar hos dig - och så bor du så vackert med vattnet intill.

    Hoppas att alla dina projekt blir som du tänkt dig, jag har så smått börjat på ett stort projekt hos mig - röjt för ett vattenfall i glas ...

    Kram!

    SvaraRadera
  16. Hej Gudrun!
    Tack för hälsningen!
    Här hos mig råder lite höstkänsla för tillfället,trots att man kanske hade hoppat på lite sensommarvärme.
    Skönt att sitta inne ikväll trots allt, när regn och hårda vindar råder på utsidan.

    Får hoppas på lite bättre morgondag, vad vädret beträffar!

    Kram /Bea

    SvaraRadera
  17. Hej min vän! Nu är det ett tag sen jag tittade in till din blogg. Vilka härliga trädgårdsbilder, du har en ljuvlig trädgård! Pipranka ja, det blev jag påmind om när jag såg bilden på ditt fina exemplar, det skulle jag ju skaffa denna sommar ju!
    Jag har nog slitit klart med rabatter och grävande för denna sommar känns det som. Kroppen protesterar, men lite småpyssel blir det allt. :)
    Kram på dej och ha det bäst!

    SvaraRadera
  18. Underbara bilder du bjuder på från din trädgård. Det vore härligt att få promenera omkring där och titta på allt fint.
    Önskar dig en fortsatt fin sommar!

    SvaraRadera
  19. Wow, you put so many photos into a post. I don’t understand your language. Are these lovely flowers and scenes from your garden? I sighed in contentment, so beautiful. Thanks for sharing, and thanks for your visit, too. Keep in touch.

    Yoko

    SvaraRadera
  20. Tack för hjälpen med namnet på busken ,den är så fin,kan tänka mig en själv, och fantastiskt att se alla dessa fjärilar
    ha en skön dag

    SvaraRadera
  21. Vilken otroligt fin trädgård du har med alla fina blommor o dina konstverk som piggar upp allt det gröna!
    Kramar Monica

    SvaraRadera
  22. You have the loveliest garden! Love all the good plants that you have included for this summer... great colours and form... nice arrangement... as well as for eating ;-) And your ornaments... they are the cutest. Your hearts and that little guy climbing up the trellis... cute hehe...

    SvaraRadera
  23. °♡彡¸.°

    Um lindo dia, com muito sol, saúde e paz!!...
    Beijinhos do Brasil.

    °♡彡¸.°.¸彡♡°

    SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails