onsdag 11 augusti 2010

Växter och trädgårdsarbete

Nu ligger daggen på alla växter på morgonen. När jag tittade ut över sjön i morse så var det så vackert, dimman svävar över vattnet.
Jag gick runt i trädgården och såg att blomklasarna på perukbusken var alldeles tunga av den blöta daggen. Jag gillar verkligen perukbusken, den är så där underbart fluffig, som ett rosa moln och jag längtar tills den blir stor. Förhoppningsvis så blir den dubbelt så stor nästa år, ni kan se de gröna grenarna bakom fluffet, det är den första perukbusken, (det sitter två plantor på platsen).






Den här växten har jag aldrig haft tidigare, det är ingen perenn så det blir väl tack och hej när hösten är här på alvar. Det är Törnrosas kjortel.
Varje år så har trädgårdsföreningen i Katrineholm växtförsäljning och då kan man köpa växter till ett mycket bra pris. Den här köpte jag vid ett sådant tillfälle i maj. Den har klängt sig upp på en bambupinne och blommorna börjar nu bli riktigt kraftiga.






Annars så är det mycket jobb här just nu, lite för mycket och bloggen ligger lite åt sidan. Jag gräver och gräver och klipper och klipper och flyttar växter. Oj, vilka muskler jag kommer att få.
Den här stugan skall rivas och det känns bra att det äntligen blir av. Vi har haft hästmyror i den och det är mycket som är ruttet av virket. Drömmen om att kunna använda stugan blev aldrig av. Det blev ett förråd och ett ställe där man slänger undan skräp, men nu så, skall det bli av.



Nästa sommar kommer det upp en annan byggnad.

Det innebär också att alla växter skall grävas upp och flyttas, ett väldigt jobb.

Den här clematisen fick klippas ner helt efter denna vinter men, och den har väl aldrig varit så fin som i år, det är kul. Hoppas alla växter klarar att blir flyttade.




En kaprifol som stod bredvid har jag grävt upp och kastat. Blev så trött på att den angreps av mjöldagg varje år.

För att underlätta att få bort allt virke och skräp så har jag öppnat upp på ett ställe i trädgården. Vår tomt ligger på en ås så det går inte att köra upp något fordon, allt får bäras eller köras på små kärror.

Så här så det ut innan jag öppnade upp.




och det här är efter klippande av syrener, rosor och ölandstok.




Hela rabatten med bergenia plantor är uppgrävda och skänkta till bekanta. Det finns tre rabatter till med bergenian så jag klarar mig. I den rabatten skall en del av växterna som grävs upp planteras. Det finns även en del ormbunkar där och dem har jag inte fått upp ännu, de är så svåra att få upp så jag får använda en såg och såga ner i jorden för att kunna gräva upp dem med spaden.







I rabatten på bilden nedanför texten planterade jag massor av lungört för några år sedan men de drabbades också av mjöldagg, platsen var för torr och solig för dem. Så nu står de i baljor och väntar på att grävas ner någon annan stans.
Här har jag bland annat planterat olika grässorter som stod i krukor.
Ja, har man inte jobb så skaffar man sig. Vet inte hur och var jag skall få plats med alla växterna men det löser väl sig allt eftersom.



Hoppas ni har det bra,


Ha det gott,

16 kommentarer:

  1. Två nya växter som jag vill ha efter att läst i din blogg :-) . Nämligen violrutan, i ett tidigare inlägg och törnrosas kjortel. Så vackra. Perukbusken är häftig ....så annorlunda. Må så gott...Kramar

    SvaraRadera
  2. I think
    I just found a lovely blog
    :D
    like it
    visit mine :D

    SvaraRadera
  3. Ja du har att göra :) Flitiga Lisa. Inspirationen börjar nu återvända så sakta, och nu när jag ser ditt inlägg så så kliar det ännu mer i fingrarna. Du är en sådan inspirationskälla för mig ♥
    Ha en skön dag.
    Kram Pella

    SvaraRadera
  4. Hejsan !
    Oj , oj ,oj vad du jobbar i din trädgård ! :0)
    Men så blir det ju oxå väldigt vackert !!
    Jättefina bilder du visar !
    Ha en underbar dag ! Kram , Helen

    SvaraRadera
  5. Ja jisses, vad man har att göra om man vill ;-) Själv kom jag hem till en dränkt trädgård igår - vilken kontrast mot den uttorkade som väntade mig efter frankrikeresan! Nu måste jag se om jag kan få någon ordning på röran - stackars växter vad de fått stått ut med! Roligt är i alla fall att så mycket av det jag trodde dött i vintras har återhämtat sig, som klätterrosor, klematis o gullregn.

    SvaraRadera
  6. Alltid lika roligt att få se bilder på din fina trädgård
    Ha en riktigt skön helg

    SvaraRadera
  7. Ett litet hej från mej till dej! Kramar Leni

    SvaraRadera
  8. Oj, vilket jobb men vad roligt!
    Det är så skönt när sådant man väntat på äntligen blir av. Spännande med det nya bygget.

    Ha så skönt!
    Agneta

    SvaraRadera
  9. Hej Gudrun
    Ingen har tid med bloggen, men nu i kväll gör jag ett undantag, och är nu inne på din, och fick se, krokodilen! En sån fantastisk "grej" du har gjort, har aldrig sett något dylikt.

    Fin trädgård och växter, och man får bra träning och muskler.

    Kramar
    /Maggan

    SvaraRadera
  10. Ibland måste man både röja och kassera, kommer till en gräns där det inte finns något annat alternativ. Och att flytta växter hör till trädgårdslivet, jakten på den optimala växtplatsen känner jag igen. Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  11. du har så många roliga växter som perukbusken ser festlig ut..jag gräver också och lägger mer sten..tungt och svettigt men kul.
    låter mig inspireras av dina fina växtbilder /kram

    SvaraRadera
  12. hello
    I dont really understand with ur comment on my blog
    I dont speak swedish :D
    but thx for visiting my blog :D

    SvaraRadera
  13. Törnrosaskjortel är nästan ett måste hos mig varje då den är så fin. Vilket jobb du haft i trädgården! Jag har också flyttat och grävt i en rabatt här invid husväggen som jag inte varit nöjd med men snart börjar jag få ordning på den. Man ska ju hinna jobba mellan varven också så...
    Ha det bra
    Lotta

    SvaraRadera
  14. Törnrosas kjortel måsta jag ha nästa år.
    Hoppas du inte få ryggskott när du gräver upp och flyttar så många växter. Det blir säkert jättebra med allt du gör.
    Visst är det märkligt hur snabbt hösten knackar på i år? Hela juli skållhett och sedan höst, hmmmmm. Men jag gillar dessa temperaturer bättre ;O), Kram, Petra B.

    SvaraRadera
  15. Hei igjen!
    Så flott hage du har med såå mange fine blomster, skulle ønske min så sånn ut, men så legger du igjen mye arbeid og kjærlighet i den. Kan ikke si jeg gjør det samme, men jeg er så mye på farten i sommerferien så det blir ikke tid, men fuglebadet ditt det henger så fint i treet og gleder små fuglene.

    Nå har jeg ikke hatt tilgang til nett så mye i sommer så jeg har ikke fått blogga så mye, men når jeg nå leste igjennom bloggen din ble jeg forferdet og at du tenkte og slutte blogge. Du som har så fin blogg og så mye fint å vise frem. Håper du forsetter og blogge, jeg har satt så stor pris på bloggen din og alle hyggelige kommentarer du har lagt igjen hos meg.

    Blogging tar en god del tid, og man får fort dårlig samvittighet når man ikke får tid til å titte innom alle bloggene man følger. Og for tiden er jeg er tynga med dårlig samvittighet. Men heldigvis er andre bloggere som også er litt til og fra, så jeg trøster meg med det. Men håper å komme sterkere tilbake utover høsten, for jeg syns det er veldig koselig og jeg blir veldig inspirert ved å se på alt det fine som blir gjort og laget rundt omkring, men er ikke så flink til å skrive innlegg selv.

    Ha en fin helg!
    klem fra meg

    SvaraRadera
  16. Hei, Gudrun!
    Du har et flott terreng for hage, eller er det beplantningen som gjør den sånn?
    Jeg har nok mye å lære av deg.
    Det blir spennende å se hvordan du ordner alt til neste sesong! Jeg gleder meg!

    SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails