måndag 24 maj 2010

Trädgården och smidesväggen

Nu har smides väggen kommit upp, 2.40 hög är den. Rosen ser så liten och ynklig ut men i mina drömmar och i mina planer så ser jag hur den är stor och hur den fyller hela spaljen. (Men det dröjer väl ett tag antar jag :) )
Vi har en gammal sommarstuga på en av våra tomter och så här ser det ut uppifrån den tomten.
Från strandkanten.
På vägen upp till min ateljé sprider gullvivorna sig mellan stenarna. Det är inte lätt att gå där nu utan att trampa på blommorna.
Vit Förgätmigej.
Utanför ateljén har krukorna börjat samla sig. Tänk dessa laster som man har, nu börjar det bli krukor överallt igen. Det går bara inte att motstå.Fjärilslavendeln är så vacker.Min vy bild, maj månad. Nu är det massor av knoppar på dagliljorna.
Den 29 april såg det ut så här där parkslidet växer.och så här ser det ut idag. Det har en otrolig växt kraft.
Många av mina växter har tagit stryk denna vinter, mitt blåregn är helt nedsågat, så tråkigt (snyft), det har funnits på sin plats i nio år så det hade blivit rätt fint nu, det har aldrig blommat för mig men det är nog för långt norrut för det.
Det finns ivarje fall liv i det och det får jag vara glad för.
Här är en bild från förra sommaren, blåregnet tillsammans med min vita storblommiga clematis som också är helt nedklippt. I år skall denna stuga rivas så på sätt och vis var det ju ett bra år då eländet hände växterna eftersom de ändå måste grävas upp.
Trodde även att alla rhododendron buskar var sjuka, det är så mycket bruna blad. Men det är förmodligen denna vinter som plågat dem. Nu har den vita börjat blomma, det är
Cunningham´s white.
Idag håller jag på med att rensa runt växthuset, det skall bli cementplattor på några sidor och även någon rabatt. Tänkte att det kan vara ett bra ställe att ha krukor på.
Citronträdet har fått flytta in i växthuset idag.

Ha det gott,


21 kommentarer:

 1. Sånn en flott plass du har her!
  Nydelige planter. Hvit forglemmegei har jeg ikke sett!

  SvaraRadera
 2. Som du har slitit! är det därför man inte har hört av dig på några dagar. har saknat dig!Hmmm, en av VÅRA TOMTER.... oj! Ni måste ha en stor yta att ta hand om. Men vilka bilder! Det blir ju så LÄCKERT med smidesväggen vit vattnet och ihop med de formklippta träden. Och det är så vackert med kuperad tomt och vatten intill. Åh! måste bara få se allting en dag! Vår rhododendron har inte börjat att blomma än.
  Kramen på dig.
  Pella

  SvaraRadera
 3. Hejsan
  Vilken härlig trädgård du har Gudrun. En ren kavalkad av växter. Spaljén vid vattnet blev jättefin och även jag kan föreställa mig rosen och hur fint den kommer att harmoniera med Tujan. Mycket svårt att hejda sig med att plantera och dekorera med krukor. Men varför ska man förresten? Ha en skön kväll önskar din vän Ingela

  SvaraRadera
 4. Hej hej!
  Oj vilken fin trädgård,.Vad det har vuxit upp! Spaljen är magnifik, jättevacker läge, det kommer att bli fint!
  Blir sugen på Rhodedendron, den var fin 'Cunningham's white'=)
  Synd med alla växter som ha mått beskäras eller rykt med i vinter.
  Lycka till med rivning och platt&rabatt läggning.
  Kul jag kunde ta dej på en liten tur på Röhsska
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 5. vilken vfin trädgård du har,spaljen såg jättefin den med
  Ja den här vintern har gått hårt åt mina rosor också
  min klängros och 2 andra rosor har jag grävt upp ,tom. min perenna luktärt klarade inte vintern,så det har jag skaffat en ny, tycker så mycket om att kunna plocka in dem i små buketter
  Ha en bra vecka

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Oj, så mycket vackert du har och fin rundvandring du bjuder på. Jag blev helt såld på Fjärilslavendeln och den underbara krukan den sår i!! Gissar att du är krukmakaren :)
  Ja, du så ledsen man blir när växter som man gillat har fallit offer för vinterns kyla.
  Rosorna mår dåligt hos mig och ser väldigt klena ut!
  Önskar dig en fortsatt fin vecka! /Bea

  SvaraRadera
 7. Så fint du har det i din trädgård! Härligt!
  Ha en fin kväll! / Irene

  SvaraRadera
 8. Vilka vackra bilder på din underbara trädgård! Jag gjorde illa ryggen i fredags så jag har inte kunnat ut och fixa i trädgården som jag tänkt. Man tror ju att man är stark som en björn, men ett stort, gammalt skåp tog knäcken på mig. Det går säkert över snart. Hoppas det blir varmt snart igen. Flera av mina rosor har gett upp i vinter och annat också. Men mitt Åkerö-träd blommar för första gången.

  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 9. Underbart ställe du bor på , och så fint du har med alla växter.
  Lustigt med smidesspaljen. Min sambo har precis fått beställning på en. Det är ett par som vill ha en spalje från balkongen ner till marken, för att få en lite skyddad plats därunder. I morse när vi satt på altanen och frukosterade, skissade vi på hur den ska vara utsmyckad. Få se om min ide faller i god jord.
  Elisabeth

  SvaraRadera
 10. Vilka vackra blommor och växter du har i din trädgård. Min fina klätterros får vi nog klippa ner, för den är alldeles brun och vissen. Det känns tråkigt.
  Ha det så gott.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 11. Så fint du har det hos dig, trevligt att få se.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Va fint du har det. Trappen upp till atelje´n är så mysig. Och vilken bra spalje´. Stor och rejäl. Kram

  SvaraRadera
 13. Den här vintern har nog tagit hårt på växterna i trädgården. Mina salix trän som växer neråt som jag alltid ansett vara tåliga så har nästan dött så nu har jag fått klippa dom kraftigt ska se om dom blir till nåt mera. Lite grönt syns inuti dom.
  Härlig trädgården du har och så sött med gullvivor på stigen.
  ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera
 14. Hej Vännen

  Vad fint det blev med din spalje. Din formklippta tuja är ju bara så läcker.

  Här har klätterrosorna tagit stryk i vinter så det är bara att klippa ner dem. Det finns liv längst ner så planttan lever men jag tror inte att det hinner bli någon blommniing kanske någon enstaka.
  Jag har ochså en Chuninghams White och den är planterad ifjol och har flera stora knoppar men det lär dröja ett tag till.

  Här regnar det idag men det var behövligt för det är rätt så torrt.

  Ha en fortsatt fin vecka

  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 15. Hej Vännen. Glömde att skriva... nog bor du i paradiset verkar det som....
  I dag är det så fruktansvärt blåsigt och regnet hänger i luften, men en träningskamrat kommer hit med sin hund och vi ska upp i skogen. Sen får det bli en fika i växthuset då man inte kan ha fikakorgen med sig ut.
  Sköt om dig,
  kramelikram på dig med.
  Pella

  SvaraRadera
 16. Men du håller väl efter blåregnet? Det blommar inte om du låter det växa - varje nytt skott ska klippas efter ett eller högst två blad! Då tvingar du det till att blomma!

  Mina två största klätterrosor har dött i vinter, trots att de stått intill husgrunden. En del gullregn verkar inte heller klarat sig. Trist. Onödigt trist.

  SvaraRadera
 17. Du har det så fint så t.o.m mina tår blir gröna *ler*!

  SvaraRadera
 18. vilken fantastisk underbar tur du bjuder på. allt ser så harmoniskt ut, grönt och frodigt. dina kulor på tuijan har tagit form ser jag, nu kan man ana slutformen.

  SvaraRadera
 19. oh så fin trädgård ni har.
  Gillar din tanke att rosen skall växa upp där.
  själv satte jag en ros vid vattnet som i min fantasi skull slingra utefter staket .
  Men den verkar ha strukit med undre vintern

  SvaraRadera
 20. HEI!
  For en naturskjønn plass å bo!
  Du har alt man kan drømme om i din nærhet.
  Nydelig natur og vann rett ved.
  Det har også her vært en hard vinter, vi får gi plantene litt tid.
  Jeg elsker å ha blomster i krukker rundt omkring i hagen. Fremdeles står mange i beskyttet i vindfanget og venter på å komme helt ut.
  Ha en nydelig dag!

  SvaraRadera
 21. For en flott hage du har, det var en fin rundtur vi fikk :)
  Hvit forglem-meg-ei har jeg ikke sett før. Mine rhododendron er også plaget med brune blader etter vinteren, jeg har prøvd å klippe bort de fleste for det ser ikke så pent ut. Håper de snart skal blomstre nå.

  Flotte krukker, sommerfugllavenden er fin :)

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails