måndag 26 april 2010

Trädgårdsarbete


H ej alla vänner, jag har inte glömt Er men tiden känns så begränsad just nu men det kanske är lika för Er. Det är en väldigt intensiv tid nu, alla rabatter skall göras i ordning, säckväv skall bort och gamla växter skall klippas bort. Jag älskar verkligen trädgårdsarbetet men nog känns det i kroppen, det är muskler som ger sig tillkänna och som man inte visste att man hade. Idag har jag hållit på ute i tio timmar och det är massor kvar. Sädesärlan har varit i min närhet hela dagen och det är mycket fågelsång. I morgon skall jag nog (kanske, man vet aldrig) inte rensa utan spara på krafterna så jag kan tvätta växthuset, det måste ju bli ordning där nu.
Tänk vad en del växter sprider sig och blir som ogräs, har ni randgräs? usch vad jobbigt det blir och smultronplantor, de kommer också överallt. För att inte tala om kirskål, vilket hemskt ogräs. I min trädgård finns det massor av växter som sprider sig och som poppar upp överallt, det är prästkragar, gullvivor, fibblor, gullregn, ormbunkar, gullpengar, blåklockor, schersminer, syrener, ja det finns mycket mer, jag brukar ge bort rätt mycket växter varje år.

Idag fick jag klippa ner nästan hela min New Dawn, en fin ros som frusit.

Vitsippsbacken har börjat blomma. Vitsipporna sprider sig och de kommer till och med upp i många rabatter.


Lungörten slår ut


Vårstjärnor


Blåsipporna blommar och kommer överallt. Den här hade så många kronblad.


Inte lika många kronblad


I dag kom maken hem med mina konjacknölkallor som har förvarats i ett förråd. Det är en häftig växt, konstigt nog så verkar det som om den ena har blommat i det totala mörkret som den stått i under vintern, synd att jag missade den.
Från Flyinge information Hemsida står det så här om den.
Konjacknölkalla (Amorphophallus konjac) har inget att göra med cognac. Den är en kallaväxt (Araceae) med en underjordisk, ätbar knöl som kan väga upp till 10 kilo. Under en säsong får den ett enda blad, som kan vara upp till två m högt och som på ett fläckigt skaft bär en sköldformig, flikig bladskiva. Sedan bladet vissnat och knölen vilat kommer blomställningen. Den har ett mer än halvmeterlångt rödbrunt hölsterblad, som omger en lång kolv med mängder av ytterst små blommor. Hela blomställningen luktar avskyvärt och blommorna pollineras av flugor. Knölen är stärkelserik och smakar ungefär som sträv potatis. Den används också som naturmedicin.Så här ser det ut nu, min månadsbild. Dagliljorna är på väg upp men det syns lite dåligt tror jag.


Jag har tidigare berättat om att jag satt ut doftmedel så att rådjuren inte skall komma in i trädgården. Bland annat så har jag haft råodör. Det är inte lätt att få det medlet att fästa på pinnar men idag kom jag på att jag kunde ta sugrör och trä ner i burken. Då blir det ju klet i sugröret. Sedan tog jag grillpinnar och satte ner i jorden och på grillpinnen satte jag sedan sugröret. Så nu återstår det att se om det kan avskräcka. Doftmedlet stannar i varje fall kvar i sugröret.

Ha det gott,

18 kommentarer:

 1. Vi har smultronplantor i vårt stenröse eller vad man nu ska kalla det, där får de gärna sprida sig, för det ser ut som... tja, jag vill inte ens försöka beskriva det just nu. Dessutom är det ju så gott med smultron! Vi var ute och jobbade i trädgården igår, idag var det jobb igen - inomhus, suck, och sen har jag målat möbler. Våra rabatter får vara ostädade ännu ett tag... Kram!

  SvaraRadera
 2. Det er mye som skal gjøres i hagen om våren, men det ser jo flott ut i hagen din. Jeg likte godt hvitveisbakken :) Og lungeurten er jo vakker, den har jeg også.

  Interessant å lese om konjakcallaen, den var ukjent for meg.

  Ha en fin kveld videre :)

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen en bråd tid nu, mycket ska hinnas med. Underbart är det också. Så rara dina krukor är.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Nu har ju våren kommit igång rejält, ni är ju ikapp oss i Skåne. Vad du har varit flitig! Kör nu inte slut på dig fullständigt, ja jag vet... man kan ju inte låta bli. När man väl har kommit igång mentalt så är det ju så svårt att sluta. Jag antar att du kommer att sova gott inatt (om du inte redan gör det)
  Sköt om dig.
  Stora kramen till dig.
  Pella

  SvaraRadera
 5. Jag skulle inte ha något emot att bo nära dig ... så mkt växter som du verkar vilja ge bort *ler!

  SvaraRadera
 6. Så vårigt det är hos dig! Intressnat växt du köpt Konjacknölkalla har jag aldrig hört talas om ens, intressant :)
  Här hos mig är våren på gång men ännu finns det snö lite här och där i diken och skogsbryn men trädgården håller på att vakna till liv.
  Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera
 7. Oj vad aktiv du är Gudrun. Det märks att du älskar din trädgård. Och du det gäller minsann att passa på nu då det är roligt att fila, sen kan vi förhoppningsvis bara njuta frukterna ;-) kram Ingela

  SvaraRadera
 8. Hoppas det gick bra med rådjursmedlet. De rackarna åt upp alla minatulpanlökar förra året :O(
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 9. Hej! Snygga krukor!Fint med vitsippebacken.oj, vilken trädgård! Förstår att det är mycket man vill påta med ute nu...Man kan pyssla ute hur länge som helst... Här pusslas ännu med stenläggningen...Har också New Dawn! Också frusit! Konjackknölkalla, var en häftig växt! Aldrig hört talas om! Bra tips ang, RådjursOdörsTrick!
  Tack för titten, och trevligt det med Göteborg.
  Ha det bra, ta det försiktigt i trädgården!

  SvaraRadera
 10. Så många söta vårblommor, blåsipporna är så vackra!
  Visst är det en intensiv tid i trädgården nu, mycket man vill hinna med!
  Konjacknölkallan var ju en häftig växt,har aldrig hört talas om den förr, så intressant!
  Min New Dawn är också helt nerklippt, lite tråkigt faktiskt!
  Hoppas doftmedlet fungerar, så du slipper rådjuren!
  Ha det gott!
  //Margot

  SvaraRadera
 11. Så många fina blommor ! ...och vackra krukor !
  Va flitig du är i trädgården ! Hoppas rådjuren håller sig borta.
  Ha en fin dag ! Kram , Helen :0)

  SvaraRadera
 12. Hej Vännen
  Ja nu är jag tillbaka och tittar in hos dig.
  Vad du jobbar och visst får man ont över allt. De muskler som man inte visste fanns får ju sträcka på sig när trädgårdstiderna börjar.

  Du har så himla fina krukor och det är så fint det du har planterat. Jag har faktiskt köpt penseer och gjort iordning i en kruka för att känna att nu är våren på gång. Men vi har minusgrader på nätterna så då tar jag in krukan i uterummet.

  Vad fint det ser ut i vitsippebacken.

  Din kalla var ju verkligen annorlunda väntar på att få se hur den ser ut i blom.

  Ha det riktigt gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 13. Oj, vad härligt med så mycket trädgårdsarbete, men visst känns det i kroppen! Vad mycket som sprider sig hos dig. Här är nästan malvan värst, den hittar jag nästan överallt...

  SvaraRadera
 14. Hej min vän!
  Vet du, det är säkert likadant för alla, mycket jobb som väntar på utsidan och bloggtiden får begränsad tid, båda är väldigt trevliga men bloggen får vänta, medan trädgården annars förvildas om ingen tar hand om den :)
  Söta krukor!

  Kram / Bea

  PS Nu måste jag ta paus här och dra på trädgårdshandskarna igen :)

  SvaraRadera
 15. så mycket fint och inspirerande du visar...det spirar överallt hos dig ser jag.:-)
  kram

  SvaraRadera
 16. Åh så mycket du har som blommar redan! jag blir lite avundsjuk. Visst är det härligt med vår!

  SvaraRadera
 17. Nog finns det jobb så det räcker i dessa tider..i alla fall i trädgården :) Hur mysigt som helst.
  Tjing
  Monica

  SvaraRadera
 18. Tänkte bara titta inom och önska dig en härlig... som jag antar trädgårdsdag ;-)

  Kram Ingela

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails