söndag 7 februari 2010

Början av trädgårdsrunda

Tänkte visa och berätta lite om hur min eller rättare sagt hur vår trädgård ser ut. Den ligger på en ås och sluttar ner mot ett sjö och åsystem. Det innebär att det finns otroligt mycket sten i och på jorden och det är alltid jättetungt att göra nya rabatter, det går aldrig att bara sätta ner spaden i härlig jord utan man får slita hårt.

Vi brukar säga att den är i tre nivåer. Den delen som ligger bakom husen och som sluttar ner mot vattnet får till stora delar vara naturtomt, fast om sanningen skall fram så krymper det området för varje år. Är man trädgårdsmänniska så är det svårt att låta bli, eller hur? Känner någon igen sig?
En del av backen håller jag på att göra till en rhododendronbacke, min tanke är att den skall bli som en smällkaramell.

Jorden är rik på många blommor som kommer vilt av sig självt överallt. På baksidan brukar det till att börja med bli alldeles vitt av vitsippor och det finns även mycket blåsippor.
Förra året gjorde maken en liten bänk där vi kan sitta och bara titta, solen lyser rätt länge där på sommarkvällarna.

Efter vitsipporna kommer ett stort område med liljekonvaljer och violer.

Förgätmigej är en blomma som också kommer överallt, den frö sår sig i mängd och finns både i blått och vitt även om den blå är vanligast.
Så här kan det se ut fläckvis där den växer, det lyser ljusblått.Något som det kommer mycket av lite högre upp på tomten är gullvivor. När vi flyttade hit för tio år sedan så flyttade jag in gullvivorna i rabatterna men det har jag slutat med nu jag orkar inte hålla på och ta hand om allt längre. Gullvivorna som ni ser här har inte blivit dit planterade utan de har självsått sig.Eftersom vi bor vid vatten så har vi mycket sländor på tomten och de är så fina, det här är en blå flickslända som satt sig på körveln.Det har varit rätt mycket att göra ett tag för mig nu och det har ni kanske märkt då ni inte fått så mycket besök av mig.
Men Tack för besöken hos mig och alla gulliga kommentarer.


Häromdagen var det som jag skrev tidigare väldigt mycket småfågel här, tyvärr måste jag berätta att jag sett att småfåglarna blir fågelmat åt kråkorna. Vid några tillfällen har jag sett en stor kråka sitta i en björk en bit bort och den har frenetiskt hackat på något. För att lugna mig själv så har jag tänkt att den nog plockat bröd från platsen vid vattenregleringen, människor matar bl.a. änder där. Men i förrgår så tog jag med mig kikaren och pölsade i lårdjup snö för att se vad som ramlade ner från stället där den satt och åt och så ledsen jag blir, det var fågelfjädrar så min hemskaste tanke var sann, jag blir så ledsen. Nu har kråkorna tagit två nötväckor, en liten söt hackspetts art. Det är ju bättre att ha småfågel som tar insekter på sommaren än att ha kajor och kråkor som skränar och skrämmer småfågel, just nu skulle jag faktiskt vilja skjuta dem (kråkorna) om jag kunde.

Idag har vi tagit ner en del snö från taken och när jag stod på stegen så kom två små stjärtmesar och satt ett bra tag bara en meter ifrån mig, det var en häftig upplevelse, de är så söta.

Ha det gott,

kram

14 kommentarer:

 1. Så härlig rundvandring du bjuder på!
  Tänk att få bo så nära vattnet. Helt underbart.
  Hoppas att det går bra med ditt skapande.
  Kram pella

  SvaraRadera
 2. Vilken sagolikt vacker backe med vilda blommor i massor ner mot vattnet, fulländat!
  Trist med fåglarna som du berättar om, rovfåglar vill vi inte ha.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Hei. Så vakkert det er i hagen din. Gleder meg til vi kan se mengder av hvitveis igjen. Nå er det fortsatt -15 her og ikke mye vår i sikte.
  Så koselig det var med meisene så nære!!!! Tusen takk for hilsen hos meg.
  Ha en flott ny uke.
  Klem :O)

  SvaraRadera
 4. Vilken fin vitsippebacke du har det blir ju fantastiskt om du planterar rodhodentron som finns i så fantastiskt fina färger.
  Vilken plats att sitta och filosofera på och titta på vattnet ,ljuvligt.


  Visst blir man ledsen när skatorna hackar ihjäl småfåglarna. Vi har en fågelholk på en tall bkomhuset och ifjol så låg det massor med fjädrar nedanför holken så kråkorna hade tagit fågelmamman.

  Ha en riktigt fin dag
  kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 5. Vad jätte fint du bor. Med vatten precis bredvid. Mysig sittplats. Kram

  SvaraRadera
 6. Hej,
  Har kikat runt i din blogg,mysig här, vilken naturskön miljö du bor i, så vackert för att inte tala om dina keramikalster, så mycket fint du gör och så duktig du är.
  Susanne

  SvaraRadera
 7. Vilket fint bildsvep. Visst längtar vi dit, men det dröjer tyvärr. Du skrev i en kommentar till mig att du var höjdrädd !!! När vi åkte ner från Dundret var det totalt kaos i hjärnan, men senare i livet hade jag panisk höjdskräck. 2 max 3 pinnar på en stege, sen var det kört. Sen kom en sjukdomsbild in i familjen och jag tvingade
  mig själv att gå på stegar.
  Ha det så bra
  Marianne

  SvaraRadera
 8. vilka härliga bilder, längtar till varmare väder när man ser dem...så skönt...suck
  kram
  annelie

  SvaraRadera
 9. Vattenutsikt, vad underbart det måste vara att sitta på den bänken och fölga solen upp eller ner. Dina tuijor ser man också, dem tycker jag om, och markblomster, jag har för liten plats till dom men ljuvliga är dom med löfte om sommar. Kul med en liten trädgårdsvandring, det kommer väl mer? Mindre kul med kråkor, skjut dem! har jag mest lust att säga, men det får man väl inte lov till..
  Ha en fin måndagskväll :)

  SvaraRadera
 10. Hei!! Takk for hilsning inne hos meg.
  Så vakkert det er i din hage.
  Jeg gleder meg også til våren....skal bli riktig deilig.
  Ha en fin uke.
  Hilsen Lisbeth :-)

  SvaraRadera
 11. Hej Gudrun!
  Tack för dina gulliga ord i min blogg! Och visst, du har tre lotter hos mig.Nu vill jag bara be dig att ändra länkadressen till mig, för jag blev tvungen att ta bort det gamla inlägget och göra ett nytt pga allt strul på sidan.Men din kommentar ligger kvar nedanför det nya inlägget så du kommer absolut med i dragningen.Här är nya länkadressen:
  http://livsluft-karin.blogspot.com/2010/02/tassedag-giveaway_08.html
  Markera den, kopiera och klistra in så slipper du göra om hela länkbilden. Ursäkta merbesväret det blir för dig!!!
  Så trist att kråkorna slaktar dina småfåglar. Låter hemskt!Det är nog en tuff vinter för alla fåglar i år.Trodde faktiskt inte att kråkor åt andra små fåglar.Kan det vara nödläge i brist på annan föda?

  Sköt om dig!/Stor kram fr Karin

  SvaraRadera
 12. Vad trevligt att få se lite av din trädgård, härligt med en vitsippe backe.
  Mariana

  SvaraRadera
 13. Men så vackert ni bor.. riktigt paradis måste jag säga. Så man längtar nu till dessa små vårblommor, vitsippor, blåsippor, liljekonvaljer och färgätmigej.. hmm.. vilken längtan som kom över mig.. ha en bra vecka.. Moa

  SvaraRadera
 14. Vackert, vackert :) jag vill ha förvildade vitsippor i min trädgård också och har planterat några i år. Har du tips på i vilken jord/läge de trivs bäst?
  Jag har blandade områden i min trädgård med tall o gran område, full sol, skugga osv.
  / Annette

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails