fredag 27 april 2012

Vår, vår, underbara vår

Allt som händer ute i naturen nu känns bara så underbart.
Det berör alla sinnen.
Ljuden och dofterna, allt liv som finns där nere i jorden och som bara vill växa och leva upp igen efter en lång vila i mörker.
Jag kan gå runt i trädgården och titta ner i rabatterna flera gånger om dagen, jag kan inte se mig mätt på detta.

Blåstjärnor som kommer under syrenhortensian.


Vitsippor och blåsipporna blandar sig och vill ha utrymme.



Backen börjar bli alldeles vit och lungörten som kan anas i lite blått längre bak skiftar i olika blå, lila och rosa nyanser.



Gullvivorna växer så det knakar och i en stenlist utanför huset har en självsådd gullviva blivit först med att slå ut.


De här stånden står nära varandra, helt olika i färgerna är de, den ena ser nästan limegrön ut. Det skall bli spännande att se om blommorna blir lika eller om de skiljer sig i färger också när de slår ut.



Grupper med krokusar.


De blå/lila kommer i en bädd av mörk revsuga.



Taklökarna vaknar och börjar breda ut sig.


För bara några dagar sedan rensade jag och tog bort ogräs och löv. Nu har avenboken börjat släppa sina blad och de ligger i rabatterna. Skall nog vänta med att ta bort dem tills alla löven lossnat.



Akleja på väg upp.



Det börjar skifta i grönt, kaprifolens blad bakom bambun har kommit rätt långt.



Alla dessa småfåglar som fångar insekter och hjälper till i trädgården är jag så glad över.
Nu bygger de på sina bon.
Igår satt jag och tittade på blåmesen som bygger i en holk på vårt garage. Runt sandlådan växer det mossa och jag tänkte att jag kanske skulle hjälpa dem lite, så jag drog loss lite mossa och lade på sandlådan. Jag satte mig utanför huset och tittade. Det tog bara några sekunder så var de små blåmesarna där och rörde bland mossan, med hela näbben full av den så flög de upp och in i holken med bomaterial. Det var en fin upplevelse.

Bland vår ved i de vedstaplar som finns kvar efter vintern bygger rödhaken sitt bo, från mitt köksfönster kan jag se deras aktivitet. Lite knasig växtplats är det. Egentligen skulle vi behöva fylla på vårt vedförråd, men nu när jag ser dem flyga med små pinnar och löv och ta sig in i en liten hålighet så går det ju inte. Hyresvärden (dvs. maken) skulle nog helst vräka dem (skämtar), men jag berättar hur duktiga de är på att ta spindlar och insekter, så vi får helt enkelt vänta och fixa veden när boet är färdig använt.

I den största och översta bollen på tujan vid sjön blir det också gäster. Vem det är som bor där vet jag inte men jag anar att det kan vara någon sångare av något slag, den har bott där i några år nu. Jag får väl helt enkelt spana in dem någon dag.



I vassen på den lilla ön ligger grågåsen i sitt rede.
Ja, det är en underbar tid som kommer nu.

Ha det gott,

17 kommentarer:

  1. Hej Gudrun. Åh jaa det är som paradiset dina bilder finns det så kanske det är så det ser ut med vad vet jag. Men man blir lyrisk över växtkraften likadant varje vår det bubblar i bröstet och man får spring i benen som Ida sa..
    Så spännande med ett bo på i din Thuja kanske du skulle rigga en liten kamera så kan du följa det vad som sker. Ha en skön helg i din trädgård.

    SvaraRadera
  2. Fint inlägg! Vi har också förmånen att år efter år ha häckande blåmesar i en holk på våran lilla tomt. Tror det är samma par som återkommer! Har vid några tillfällen sett ungarna lämna boet och DET är verkligen en upplevelse. Tänk att direkt från holken som måste vara mörk från insidan ...bara sticka ut sitt lilla huvud, kika runt lite och flyga iväg!! Hoppas få vara med om det i år med.

    SvaraRadera
  3. Det var livat hos dig;) Kul att följa deras upptåg på nära håll.
    Fina vårbilder! Det är en skön tid nu föröker njuta och hinna vara ute.
    Trevlig helg önskar jag dig!

    SvaraRadera
  4. Vad glad jag blev när jag såg ett inlägg från dig ,och vilka härliga bilder,visst är det roligt att titta på alla fåglar som bygger sina bon ,(är det ett ålderstecken)
    Ha en skön helg

    SvaraRadera
  5. Oj så mycket fina vårbilder och visst är det en härlig tid nu..
    Roligt att du hittat tillbaka också..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  6. Men Gudrun det låter som en saga. Detta var så mysigt. Så gulligt att rödhaken bygger inne i vedtraven.ja det där med avenboken den funkar precis som min Red obelisk pelarbok.Bladen sitter fortfarande kvar.
    Jag kollade på en lite blåmes häromdagen. Han satt och ryckte i ett snöre som jag har bundit upp min kameleontbuske med.
    Han (hon) fixade det jättefint så när han satt där och hade näbben full efter en stund så såg han ut som en jultomte.Grått skägg.
    Visst är det mysigt på våren men här är det nästan som vinter just nu, halv storm och svinkallt och så regnar en gång i kvarten.
    Jag fick ta på mig vinterjackan idag när jag gick runt i trädgården.
    Det är så surt och blött. Torkar det inte upp snart vet jag inte vad jag gör.Jag vill rensa och fixa NU.....
    Tack för en underbar text och en massa förtjusande bilder som jag har kunnat frossa i nu en lång stund.
    Kramizzzz på dig

    SvaraRadera
  7. instämmer, våren är magisk så mycket liv som kommer åter, fast här har vi haft lite för kallt så växterna gömmer sig men imorgon hoppas jag på en skön trädgårdsdag, men jag kan nog inte slå dig i blomfotografering, jag tycker blåstjärnorna hos dig är bedårande, kul att du är med i bloggandet igen, vårkramar Irene

    SvaraRadera
  8. Underbara vårbilder ,kram o trevlig helg ,Nette

    SvaraRadera
  9. Visst är det helt underbart med alla vårblommor och alla små goa fåglar! Åh, vad jag njuter! Här finns också ett rödhakepar men jag har ingen aning om var de har sitt bo. En koltrasthona har dock byggt sitt bo på taket till mitt lilla redskapsskjul, det är tur att hon är van vid mig för dit måste jag ju ta mig lite då och då ...
    Och den fina fladdermusholken som var bebodd - ja, den var bebodd av blåmesar! Som det kan gå!

    Hoppas att du får en riktigt skön helg!

    SvaraRadera
  10. Vad härligt det är att se så fina vårbilder. Man blir alldeles lycklig!
    Kram Petra

    SvaraRadera
  11. Hejsan Gudrun !

    Så fina alla bilder med vårblommor av olika slag.

    Fasar för alla björkens hängen när de spricker. Gjirde en test om jag hade pollenallergi, men Dr. sa det är normalt provet. Fick ju inte reda på om jag hade eller inte hade.Hittills har det gått bra.Men vågar jag lita på Dr.Kanske ta ett piller försäkerhet skull.

    Hoppas allt är bra med Dig och de Dina.

    I min omgivning händer det inte mycket.

    Ha en fin Söndag.

    Kram Mi

    SvaraRadera
  12. .º°❤
    °º✿ Olá, amiga!
    Amei o post... adoro a primavera, as flores, são tão bonitas e nos reanima das tristezas.
    BOA SEMANA!

    ¸.•°`
    °º✿ Beijinhos.
    º° ✿ ✿ Brasil

    SvaraRadera
  13. Hallå din going.
    Om du visste vad jag blev överraskad och glad idag.
    Att få ett eget paket i brevlådan.Sååå spännande.
    Jag skall vårda hjärtat och skottet ömt och tänka på dig som skickar detta fina till mig en vanlig bloggande kärring ifrån västkusten.

    Min gubbe blev precis lika glad som jag.
    Vet du vad han gjorde? Jo han läste brevet för jag hade lagt det och hjärtat och skottet på köksbordet.
    Skottet hade jag satt i ett snapsglas så klart.

    Söta Gudrun miljoner tack för allt. Du gjorde hela min dag.Jag hoppas att vi kan ta en tur någon gång bort till dig för jag älskar dina grejer.Att köra har gubben inget emot så vem vet.
    Jättekramizzz på dig.

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Ja, våren bjuder på mycket gott för alla sinnen! Tänk, att varje vår är det samma sak, man gläds över varje liten blomma och därtill alla små bevingade vänners iver för lilla redet som byggs på de ibland mest konstiga ställen :)
    Hoppas du haft en fin dag!
    Kram /Bea

    SvaraRadera
  15. Dein Gartgen ist sehr schön. Aber deine Keramik liebe ich so sehr!!!

    Herzliche Grüsse
    Cinzia

    SvaraRadera
  16. Vilka härliga vårbilder.
    Jag kan nästan höra hur fåglarna sjunger och flyger fram och tillbaka för att bygga bon.

    Dina tujor är ju så fina.

    Ha det gott
    Kram
    Gunilla

    SvaraRadera
  17. Hej min vackre venn :-)
    Hvordan er det med deg da? Du har fullt opp i din flotte tregård. Du har vell mye å gjøre, tenker på alle blommor og vekster som trenger stell. Har du fått deg nye planter i din tregård. Hoppas vi ses i sommar :-) det har vært trivelig. Tenker på deg og hoppas du har det bra og din helse. Jag syr nye klær, reiser fredags morgen.Jeg gleder meg å ta kort å se meg rundt. Har du laget noe fint i keramikk, du som er så dyktig og flink. Du skaper så mye vakkert. Jeg drikker kaffe av de vakreste keramikk kopper :-) Jag spiser frokost no og det er sent. Tiden bare flyger avsted....Jeg tenker på deg min venn och vi ses :-) sender deg en favn med røde roser til en god venn så langt borte. en varm kram fra nord

    SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails