torsdag 17 november 2011

Tankar om tiden som är

D et som är negativt och hemskt finns, även om man väljer att inte prata om det. Likadant är det med det goda som sker.

Om vi tittar på vårt eget land så sker det nog mer positiva saker varje dag än vad det sker negativa. Men trots det…Det finns de som säger att det var bättre förr. Men var det så? Krig och våld har ju alltid förekommit om vi tittar tillbaka historiskt sett, den som inte vet, har nog glömt sin historia. Det finns och har alltid funnits människor som vill styra och bestämma över andra i både stort som i smått och detta till vilket pris som helst.

Enskilda händelser som mord och våldtäkter fick människorna förr inte höra talas om i samma omfattning som nu. Vi lever ju i en tid då det är en enorm mediebevakning och som berättar om små och stora händelser skedda i ett nu över hela världen.

När jag läser en tidning, hör eller ser på nyheter så matas jag av negativa händelser. Det handlar om våld, förtryck, förnedrande och kränkande behandlingar av människor, ojämlikhet mellan kön, korruption, maktmissbruk och listan kan göras hur lång som helst.

Ibland känner jag att jag inte orkar höra om allt elände som händer i denna värld.

Att hela tiden matas med att idag har så och så många dött i sprängattentat och terrorism, krig och svält. Men det går ju inte att stänga av, vi behöver ju veta, hänga med i det som sker.

I helgen som var så hörde jag om hur några ”kompisar” (om man nu kan kalla någon för kompis som gör så här) hade låst in en kille i en förvaringsbox. Som tur var hade han en mobil och kunde ringa, om det var till polisen får vara osagt. Men efter den kontakten så blev han i alla fall hjälpt ur sin jobbiga situation. Vad hade hänt annars? Ja, tänk själv.

Jag kan inte låta bli att undra, hur är dessa människor funtade? Har man helt tappat förmågan att tänka, tänker de som gör så mot någon annan aldrig tanken ”hur skulle jag själv vilja bli bemött”? Eller skyller de på grupptryck? Hur svag är man om man nu gör det?

Det finns så många frågor som jag undrar över och jag vet att det finns lika många svar. Men varför skall man behöva vara rädd för andra människor? Vad är det som gör att det finns människor som inte kan känna gränser för vad som är rätt och fel eller ditt och mitt. Många är de som inte vågar gå ut själva när det är mörkt. Varför skall man behöva känna sig otrygg?

Att införa Empati som ett ämne i skolan, skulle det kunna vara ett sätt att utveckla den egenskapen hos människor?

I wikipedia läser jag, ” Idag anses empati vara en avgörande förmåga för all social kommunikation som kräver att man förstår andras behov, känslor och intentioner. Denna definition grundar sig i empatisk förmåga som att korrekt förstå och känna vad den andre känner. Den som hyser sympati däremot, inkluderar dessutom också att känna för någon och inte bara med någon.”

Det finns människor som kräver respekt av andra, men man kan inte begära respekt, det är något man förtjänar.

Jag brukar tänka att det man sår får man skörda. Hur är de bemötta från början, de som gör andra illa?

Läste att Astrid Lindgren sagt, ”Man kan inte piska in något i barn, men man kan smeka fram mycket ur dem”. Så klok hon var och vilken härlig människosyn.

Eller om man citerar Kay Pollack ”en människa som mår bra har inga behov av att hävda sig eller sätta sig på en annan människa”.

Så enligt mitt sätt att se det så är det väl så att det finns många som mår dåligt i dagens samhälle.

Har sagt det i ett tidigare inlägg men det kan inte sägas nog, människans största behov är att bli sedd.


Ha det gott,

17 kommentarer:

 1. Angelägna tankar och ett angeläget ämne... kanske det mest angelägna. Du först så håller jag med i allt du skriver men nu måste min trötta hjärna få återhämtning. Så Kram på dig din lilla kryllis ;-)

  SvaraRadera
 2. Det är nog självklart idag att ett sådant ämne införs i skolan ,det råa samhällsklimatet som råder är ofattbart ,min väninna berättade för några veckor sedan hur hennes svåger blivit misshandlad en kväll sparkad i huvudet i överallt, han pensionär med hjärtbesvär o diabetes ,frun dog hastigt före midsommar ,hela hans familj är nedbrutna av händelsen .Detta hände utanför Stockholm.Man fattar inte.Jag själv har slutat titta på nyheter o läser inte mycket tidningar ,allt är bara sensationsmakeri o våldsamheter ,man mår mycket bättre utan ,kram Nette

  SvaraRadera
 3. å himla kloka ord och tankar.

  Ondska ,förakt, avundsjuka är ju bara en bråkdel av hur människan är.
  Jag tänker ofta, det är tur att jag inte vet allt som händer och sker.
  Då skulle jag må så himla dåligt.

  Ha det gott
  Kram/Gunilla

  SvaraRadera
 4. Nette!
  Så ledsamt, så hemskt, stackars de som drabbas av detta oprovocerade meningslösa våld.
  Visst fokuseras det för mycket på det negativa.

  SvaraRadera
 5. Tankvärda reflektioner sån på kvällen. Klart att man ska visa respekt och få fram det bästa i oss människor, men jag tror mycket av barnens hållningar kommer hemifrån. Blir man sett hemma växer man upp tryggare och behöver kanske inte hävda sig över andra..

  SvaraRadera
 6. Håller med dig, men sen finns det nåt som gör ett h-te för vanliga hederliga människor. Jag och min man köpte en risig 1800-taks gård, som är totalrenoverad, Vi har (hade) det väldigt bra tills i går. Kommr en reps. från kommunen enl EU-beslut, som för 1 år sen sa att en viss grej skulle kopplas till avloppet. Kostade bara c:a 2.000:- spänn. Nu är direktiven att vi som har egna avlopp, skall låta göra om de med bl.bl.bl. får fortsättas att tömmas av kommunen. Det kommer bara att kosta c:a 100.000 kronor, är väl bara att hämta från madrassen, tror de "knäppkökarna" P.gr.a av vår ålder så finns den möjligheten att vi kan få bo kvar, utan denna investering, men vi får ICKE sälja bostaden med mindre än att vi påpekar att de måste investera minst 100.000:-innan den får tas i bruk. Hur känns det för de som har sådana bostäder, som barnen en gång skall överta, men först sen de pungat ut med 100.000:- minst.
  Ja säger bara fy F-An för EU.
  Ha det gott
  Kram (från en riktigt för-d Mammi)

  SvaraRadera
 7. Hejsan Gudrun!

  Nu drar det ihop sig till Din namnsdag nästa Torsdag.Den 24 November fyller min mellansyster 65 år.Och jag far dit hon bor på Lidingö.Lite för tidigt att gratta än, men nu vet Du att jag försöker komma ihåg det på rätt datum.När jag skulle gratta hennes man, gjorde jag det en månad för tidigt och glömde den rätta dagen.

  Jag ska vara med i lotteriet om hjärtat.
  Är med i ett andelspel på LOTTO på Lördag.På Maxi. 25 personer någon borde ju ha tur med sig.

  Kram Mi

  SvaraRadera
 8. glömde säga att jag lyssnar aldrig på nyheterna och eländet det handlar om. Utan bara lokala nyheter.
  Resten läser jag på nätet om. Det räcker.
  Jag mår dåligt av allt som händer utanför.

  SvaraRadera
 9. Jättebra och tänkvärt inlägg,disskuterade just det här idag på jobbet ,om att man inte känner sig trygg i sitt eget hem utan måste ha ett larm på huset ,ja tom, överfallslarm, Vi har haft många inbrott här omkring nu ,så det är många som satt in larm för att sova gott
  ha en bra dag

  SvaraRadera
 10. Du är en klok gumma..har så rätt och jag instämmer..lustigt nog idag pratade jag med några lärare på jobbet,just om empati..Att dagens elever saknar den. Den naturliga empatin för andra..att bry sig om sin nästa..Så det tas upp på lektionerna, i allafall på "min" skola..att försöka hitta tillbaka medmänsklighet...Hoppas det blir bättre, för man kan ju bli rädd ibland..men annars, har vi det bra...mycket bättre än förr..Kram Karina

  SvaraRadera
 11. Vilka kloka tankar du delar med dej av idag. Jag vill inte gå ut själv på stan, men däremot hemma i mörkret är jag inte rädd. Visst är det konstigt. Vore roligt om det kommer lite mer positiva händelser också i nyhetsvärlden.
  Ha det så gott.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 12. Ja visst är det fruktansvärt detta med allt våld som förekommer överallt, både i och utanför hemmet.
  Tänkom alla kunde komma överens och vara rädda om varandra istället för att ha ihjäl varandra.
  Jag fattar inte heller hur de är funtade men något galet måste det väl vara.
  En sak till som jag tycker är avskyvärt det är alla dessa inbrott i hemmen som gör att människor mår så dåligt.
  Här är det en stöldvåg utan dess like just nu.
  Man är ju rädd för att bara gå till affären.De kan ju se att man är borta i fem minuter .Usch säger jag bara.
  Ett tänkvärt ovh bra inlägg.
  Kramizzzz och mysig helg

  SvaraRadera
 13. Mycket tänkvärda ord Gudrun. Önskar dig en mysig helg
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 14. Jag SER dig - och så söt du är!

  SvaraRadera
 15. Kloke ord!! Jeg makter ikke å lese aviser og se nyheter, fordi det er så mye negativt. Paradoksalt så liker jeg å se og lese svensk og engelsk krim:DDDDD Håper du får en fin helg!! Klemz Grethe/ tidligere Hjertedamas blogg

  SvaraRadera
 16. Hej vännen!
  Vilket fint och välskrivet inlägg med tankar som berör varenda en på djupet! Vart är vi väg! Vilket samhälle håller vi på att forma med all den ondska som råder överallt?

  Vi får tro på det goda, hoppas på att det goda övervinner det onda och att kärleken till vår nästa är närmast vårt hjärta.

  Ha en fin helg min vän!
  Kram /Bea

  PS Varit väldigt dålig på att komm. den senaste tiden, tyvärr räcker inte alltid till!

  SvaraRadera
 17. This post is a good reminder for me. A lot of times I find news are just to report about bad news. Every news is bad. We can't change the what they publish but we can change ourselves as friends to others. Friends around us are important. They are great encouragers. Enjoy your weekend :-D

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails