onsdag 21 september 2011

Höstvandring i trädgården

Hösten har kommit, det börjar spraka av färger och dagarna har blivit kortare. Regnet som faller var och varannan dag känns inte som om det bara hör ihop med hösten, det känns som om det varit mycket regn länge.
I trädgården finns det mycket som fortfarande blommar och jag tänkte ta en rundvandring och visa vad som händer nu.
Lägg till video
Syrenhortensian har drabbats av regnet, en del blomstjälkar har gått av när vattnet gjort blommorna för tunga, men de flesta grenar har klarat sig då grenarna istället har böjt sig. I början när de slår ut är de så vita men med tiden blir de mer rosafärgade och det är en underbar syn jag har från mitt köksfönster.


Regnet som kommer ner färgar cementfatet rött, undrar just vad det är i det regnet.
Höstsilveraxet "brunette" har precis börjat slå ut.
I år tar min pipranka rekord, det formligen väller grenar och blad, jag kunde t.o.m se hur det trängt sig in genom en spriga till vår snickarbod och det finns blad därinne. Varje vår när jag klipper ner den ser den inte så mycket ut för världen men vilken växtkraft det är i den.
Parkslidet är fotograferat idag, nu står det i full blom och är väldigt vackert. Parkslide är rätt aggressivt i sitt växtsätt och vi får dra bort skott som kommer upp t.o.m. rätt så långt ifrån själva planteringen och även under altanen.

I början av sommaren köpte jag en paddört som jag planterade nere vid vattnet och det blommar också nu. Den vill stå fuktigt så jag hoppas att den skall trivas och breda ut sig.
En helt ny rabatt är skapad.
För några veckor sedan grävde jag ner mycket av de perenner som stått i krukor i sommar. I går fortsatte jag och grävde ner de sista. En lång remsa i slänten som ligger bredvid växthuset är uppgrävd, den kommer kanske att breddas med tiden men det får bli när rötterna på växterna etablerat sig så inte allt rasar. En del arbete återstår dock. Stolparna som ni ser skall bli en pergola där blåregnet som står till höger skall få klättra. Från vänster sida kommer det om det blir som jag har tänkt mig att bli två klematisar som skall få klättra upp.


För första gången har jag haft montbretia i en kruka och det var en höjdarväxt, så vackra och vilken vacker röd färg. De lökarna skall jag ta upp och förvara under vintern, när de har blommat över.
Till morsdag fick jag en klematis av min dotter, Korean Beauty heter den, nu skall den till att börja blomma. Lite synd att den kommer så sent, blir det köldnätter så är blomningen förstörd. Den kanske blommar vid en annan tidpunkt nästa år, hoppas det. Den skall bli gul med rött inuti, knopparna är ljust gula.
Det här är en klematis som liknar summer snow men den är mindre i blommorna. Den klättrar runt ett päronträd och det är första gången som den blommar. Fröna är plockade på en semester i Italien 2004 och en bekant drev upp plantan. Tråkigt nog så dog halva päronträdet efter de hårda vintrarna som vi haft de senaste åren. Funderar på om jag skall såga ner trädet eller barka av det och måla det svart. Men det bli nästa års jobb.
Anisisop (lakritsbuske) också fotad idag.
Här har det hänt andra saker också. Förra onsdagen vaknade jag av att det ringde på dörren strax efter sex på morgonen. Jag undrade förstås vad som stod på och tittar ut genom fönstret och ser maken springa efter grannen iklädd endast kalsonger!!!???

Jag klädde på mig morgonrocken och gick ut och synen som mötte oss var denna.
Bilen stod och hängde i en stor grop, mer än en meter djup, stora delar av vägen var borta.
Vattnet rann i rännilar nerför hela backen.
Maken hade inplanerade möten och måste iväg och tog därför vår andra bil. Han fick köra vid sidan av vägen och när han var nedanför vår backe så körde han fast i leran/sanden som låg i drivor. Tack och lov så har man justa grannar, han hjälpte till att dra loss bilen och maken kom iväg.

Vid sidan, under bilen, nere i marken stod det en brunn, bilen stod på den strax framför det bakre hjulet. Hade inte den brunnen varit där så hade hela bilen legat i gropen.
Två och en halv timme senare, med hjälp av massor av människor, bärgare och maskiner så var bilen loss. En lina fick hålla upp bilen i dragkroken så att den inte skulle åka ner i gropen medan personal från bärgningstjänsten styrde bilen upp på bärgaren.
När bilen var borta kunde de börja leta efter vad som orsakat vattenläckan, felet låg 2 meter ner i marken.Tack vare den där brunnen och ett fint arbete så blev det inte några större fel på bilen. Bilen behövde inte transporteras längre än ner för backen så kunde jag köra den till verkstan för koll.

Så kom min födelsedag och på samma dag en sorgens dag i släkten. Kom att tänka på en refräng i en sång.
"Mötas och skiljas är livets sång, skiljas och mötas är hoppets sång". Det vill jag tro.


Ha det gott,

24 kommentarer:

 1. Oj!! Vilken tur att brunnen var där. Otäckt ser det ut. Det har härn en del hos dig läser jag, men grattis (och beklager..) det var mycket på en gång.
  Det blommar vackert hos dig men jag undrar jag också på vad som varit i det regnet som går fågelbadet helt rött?
  Ha de godt til neste gang :)

  SvaraRadera
 2. Det må jag säga Gudrun, snacka om innehållsrikt inlägg! Din trädgård går inte av för hackor vilken njutning!

  Jag får gratulera förstår att du har fyllt år men också att dagen även blev mörk.

  Som med det mesta, det finns både en mörk och en ljus sida... se bara på bilhistorien...

  Tur mitt i allt att det gick som det gick.

  Kram och godnatt!

  SvaraRadera
 3. Mitt cementfat är också rött ,underligt .tänkte faktiskt på dig igår att det var längesedan jag sett ett inlägg från dig ,så vackert du har i din trädgård grattis till din födelsedag ,synd om den blev en sorgens dag ,kramar ,Nette

  SvaraRadera
 4. Det var verkligen ett innehållsfyllt inlägg med vackert för ögonen, otäcka händelser, glädje och sorg....kanske som livet i stort...

  Vi har ett fågelbad köpt från en firma som säljer trädgårdsplattor mm. Fågelbadet ser ut som ett stort löv och vattnet däri blir alltid rött. Vad du grejar i din trädgård, så fint det blir!

  Jag önskar dig grattis i efterskott och en fin fortsättning på veckan!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 5. Så fint du får i trädgården! Min höst silverax hinner nog inte börja blomma i år. Flyttade den tidigt i somras pga. dräneringen och ska snart flytta tillbaka den. Kommer förhoppningsvis igen nästa sommar.
  Det tycks hända mycket hos dig just nu...Sköt om dig!
  Kram

  SvaraRadera
 6. o hjälp jag trodde det varit jordbävning..tur att det gick bra..och trädgården är så fin med alla dina fina växter..och visst har vissa växter varit ovanligt stora i år man kan inte låta bli att fundera på klimatförändringar...kram /Irene

  SvaraRadera
 7. Det var litt av en morgen! Godt det gikk bra med bilen til slutt.
  Du har en vakker hage, Gudrun, og det nye bedet ved drivhuset ble kjempefint. Og så vakker montbretiaen var.

  Gratulerer med dagen din som var, men så leit at den også ble trist.

  Ha det godt!
  Klem

  SvaraRadera
 8. Hej Gudrun,
  mycket har hänt hos dig senaste tiden.
  Grattis på födelsedan i efterskott!
  Jag gillar också syrenhortensia jättemycket.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Vad fint det fortfarande blommar hos dig!Härligt att ännu kunna få njuta av vacker blomning! Oj så det kan gå när vägen försvinner så där! Vilken tur att det gick så bra som det gick ändå!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 10. Men vilket dramatiskt inlägg, du lurar oss alla med den behagliga starten!

  SvaraRadera
 11. Så mycket fint du fortfarande har i trädgården! Vilken grej med bilen, tur att det inte blev värre.

  Ha det så bra!
  Agneta

  SvaraRadera
 12. Hej vännen!
  Vilken dramatik med jordras och läckage! Hoppas det är fixat idag och inget kom till skada.

  Så mycket fint du visar från dina rabatter och Montbretian har jag haft många år och först i år har den blommat överdådigt - lön för omvårdnaden vintertid kanske :)

  Grattis på din dag i efterskott!

  Ledsen att det blev en sorgens dag, men visst är livet att skiljas och mötas!

  Många kramar /Bea

  SvaraRadera
 13. Du visar någon lilja i högermarginalen med orange blommor. Jag har fått en sådan av min mamma men hon vet inte vad det heter, vet du???

  Regnet kan ställa till...förskräckligt.

  Kram//

  SvaraRadera
 14. Oj , vilken syn det måste ha varit att hitta bilen så ! Tur att den inte blev mer skadad. :0)
  Vilka vackra bilder från din trädgård !
  ...och ett stort Grattis i efterskott !
  Kram , Helen :0)

  SvaraRadera
 15. Vilken underbar trädgård du har
  Ja här blommar ungefär det samma fast det går på sista versen nu
  Jag har en gul klematis som blommar ända in i frosten.Den klarar ett par minus som tur är för den är översållad med blommor nu. Den är sagolik.
  Så tråkigt att det skulle hända precis på din dag.
  Hoppas att du fick en bra dag i alla fall.
  Ha det gott i din trädgård.
  Kramizzzz Mysig helg!

  SvaraRadera
 16. Hej vackra och gulliga Gudrun.
  Hoppas allt är bra.
  Vad i hela friden har hänt .... bilen i en grop
  Gick bra med bilen?
  tänka mig att det var en chock!

  Här målar jag nästan dygnet runt. Du borde ha sett :-)
  Saknar dig och tänker på dig. Du bor så långt borta ....

  Så vacker bild du har tagit och det är skönt att veta när jag har gått med dig i din vackra trädgård. Och din goda äpplen som smakade så bra!

  Jag har inte mycket fritid och nu tar jag ett foto av mina bilder
  vara i en katalog / brosyre till utställningen, måste vara ute i dagsljus med fotografering.

  Jag bara älskar din keramik är en favorit varje dag :-)
  Varma kramar till en härlig dam som du.

  SvaraRadera
 17. Vilken tur att det gick så bra med bilen. Grattis i efterskott.
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 18. Hejsan Gudrun !

  Förtjusande så många vackra blommor/växter Du har i Din trädgård.
  I sommar var nog tur jag inte hade så mycket växter att sköta om, för nu har kattungarna fått all uppmärksamhet.2 st.infångade och kom till Djurhjälpen i Mariefred, hoppas att även den sista ungen som jag kallar Bruna nu sedan hon är stora flickan och tyr sig till sin mamma och ser till att hon också får lite käk i magen, Irina som ska hjälpa mig fånga in, tror hon är dräktig igen.Hoppas inte det.

  Har fått högt blodtryck på grund av stressen runt detta med katterna, nu börjar det bli mycket.Måste stå ut.
  Dessa härliga soliga höstdagar hjälper till.
  Och Du drejar och står i.

  Grattis säger väl jag också i efterskott.
  Har Du en facebook-sida ?

  Tur i oturen med kärran.
  Naturkatastrofer kan skada mycket.Tur det gick bra.

  Kram Mi

  SvaraRadera
 19. Hej Vännen

  Nu blev jag riktigt glad när du visade livstecken hos mig.
  Och ett stort GRATTIS i efterskott.

  Och jag började läsa ditt inlägg med alla fina växter du har och kunde riktigt se hur fint det skall bli.

  Och vilken tur i oturen, det blev ju ett lyckligt slut på bilfadäsen.
  Ja nog har vi fått mycket regn i höst det är ganska jobbigt, man får glädjas åt de få soldagar vi kan få. Det är ju lite trist att hösten som brukar vara en fin tid helt regnar bort.Enda plusset är ju att man behöver ju inte vattna det som man planterar .

  Ha en riktigt fin fortsättning på veckan och trevlig helg

  Kram/Gunilla

  SvaraRadera
 20. Oh dear, that's a big hole! Fortunately you got the crane :-D

  Btw, you have a tidy garden and pretty blooms. Have a great weekend Gudrun!

  SvaraRadera
 21. º° ✿
  ♥ °
  Amiga,
  Lindas fotos... as plantas estão muito bonitas.
  Bom fim de semana!
  Beijinhos.
  Brasilº° ✿
  ✿♥ °

  ..(░)(░)
  (░)(♥)(░)
  ..(░)(░)

  SvaraRadera
 22. Fint inlägg.
  Försenade grattisar!

  Mitt varma deltagande i din sorg.

  kram

  SvaraRadera
 23. Hej Gudrun. Vad glad jag blev när jag såg din hälsning hos mig! Grattis i efterskott!
  Din trädgård är ju helt fantastisk trots allt regn. Vilken dramatik med bilen, lite obehagligt att marken bara kan ge vika. Men tur att det gick bra med bilen. Kul att Ingela vann din utlottning.
  Sänder dig en styrkekram i allt det sorgliga.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 24. Oj..vilket öde..tur att det gick bra..med bilen. Vad fint du har det i din trädgård..Ha de så bra i höstsolen..Men idag är det mulet...vitt vitt vitt..men rätt mysigt ändå..Kram karina

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails