torsdag 9 juni 2011

Tid att njuta

Erkänner, jag är ett trädgårdsfreak. Den tid som är nu, är bara helt underbar. Fast en tid med så mycket arbete, så mycket kamp mot ohyra på växter och helt enkelt en så fantastiskt vacker tid. För varje dag så händer det nya saker i trädgården.
Idag är det en grå, varm och regnig dag och det ger en möjlighet till vila. Tänkte visa en del av det som händer nu här hos mig.
Det har ju blivit rätt så få inlägg under en lång tid så därför är det bäst att smida medan järnet är varmt, det blir rätt många bilder.

Det är nu jag njuter som mest.
Börjar med en helhetsbild, den här vyn hade jag som månadsbild när jag fotade samma vy under ett år. Stigen leder upp i trädgården, vattenslangen ligger framme för här har det varit väldigt torrt länge nu.




Tittar man lite närmare så har den ljusblå strandirisen börjat slå ut.




Bakom irisen kommer mitt "hav" av gula dagliljor, de doftar underbart och jag älskar det gula fältet som svävar över det gröna.




Under äppleträdet blommar dessa söta stjärnor som jag inte vet namnet på, de står tillsammans med en liten såpnejlika.




Vilka skönheter det finns, innan den slog ut såg den ljusgrå ut men en stor vit iris blev det,




och tittar man inuti den så känns det magiskt. Tänk vilken vacker gata insekterna får ta sig fram på i jakten efter nektarn.




I mitt lilla växthus har det varit så varmt så en del växter var bara tvungna att lämna det. Utanför min verkstad har de fått en tillfällig plats.
På klängliljan som vilat sig under vintern så har den första blomman slagit ut. I år har det kommit upp två stänglar, så det lär bli vackert om plantan får må bra.




På trädgårdsmässan i Solna i våras så köpte jag en ny knöl, det var en mexikansk kalla enligt försäljaren. Många köper knölarna för de vackra bladens skull. Det fanns massor av olika knölar och jag tänkte att det kanske är en som liknar min conjaksknölkalla. Tre lökar blev det och två gavs bort till döttrarna. Lökarna skulle ligga på ett fat eller i en skål i fönstret, inget vatten alls skulle den ha. Ganska snabbt kom det upp en stängel som såg väldigt läcker ut.
Efter några veckor såg den ut så här.



En morgon ringde min ena dotter till mig och undrade om blomman slagit ut. Det hade hennes. På morgonen hade barnbarnet undrat vad det var som luktade, det var en hemsk doft i huset. Genast kom dottern att tänka på blomman och givetvis så var det den som slagit ut. Den fick flytta utomhus och huset fick vädras med tvärdrag för att få bort den äckliga doften.
Efter den informationen så ringde jag till min andra dotter och varnade henne. Min hamnade i växthuset som då fortfarande var kallt. Där stod den och slog ut och så här var resultatet.



När blomman vissnat ner planterar man löken i jord och väntar på bladen. En ny stjälk kommer upp med blad. Nu håller den på att slå ut, stammen med sina prickar ser likadan ut som den andra kallan men bladet blir helt annorlunda.




I början av trädgårdssäsongen så trodde jag nog att min rhododendronbacke aldrig kommer att bli så fin som jag skulle önska. Växterna såg sjuka ut. Jag plockade bort alla bruna blad och hoppades. Skulle det vara ett virusangrepp på buskarna så vet jag inte om jag skulle kämpa för dem. Men resultatet har varit jättefint. En rotblötare är införskaffad och den tror jag växterna mår riktigt bra av, att emellanåt få sig en rotblöta är nog bra, den ser ut att ge effekt på dem. I olika omgångar kommer de olika sorterna, tänk om blomningen ändå kunde vara under en längre period, jag är omättlig på att se dem. Det här är en del av backen.



För många år sedan, sex år kanske, så köpte jag en liten planta för 25 kr på Netto, i år är det första gången som jag fick se resultatet och jag blev väldigt glad. Så underbart rosa. Knopparna är så mörka mot det utslagna resultatet.






Rödfibblan breder gärna ut sig om den får. Visst är den fin med sina kontraster i färgerna.




Hoppas ni får en underbar trädgårdssäsong. På återseende.




Ha det gott,

30 kommentarer:

  1. Åh vilka härliga bilder..Förstår att du Älskar blommor,och din trädgård. Den är ju så vacker..tänk att få njuta av den sådan..vad fint..Mkt jobb jo, men roligt också..förstår precis hur du känner..blommor ger kraft och gör att man mår bra..Kul att se!! Kram Karina

    SvaraRadera
  2. Ja, det är en härlig tid nu. Så fint du har det.
    Ja, gul daglilja doftar underbart. Det var en lustig , annorlunda knöl du köpt:-)) Kul med lite annorlunda växter.

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Din trädgård är lika underbar som vanligt. Din vita iris är som en brudklänning, så vacker!
    Vilken mysko blomma knölkallan är. Intressant.
    Hoppas att du får njuta av din trädgård och att det är bra med dig.
    Sköt om dig.
    Kram Pella

    SvaraRadera
  4. Tack för rundvandringen. Vågar mig inte på en sån, eftersom jag är helt värdelös vad gäller växtnamn. Jodå när jag gjorde de 2 nya rabatterna, så numrerade jag alla och skrev namn och ritade på en skiss, tyckte jag var duktig, sen blev det fler växter emellan, så skissen blev minst sagt rörig, men va då
    Ha det så gott
    Kram

    SvaraRadera
  5. Tack för den underbara visningen av blommorna, en del för mig kända och några helt okända som rödfibbla. En trevlig pingst önskar jag Dig.

    SvaraRadera
  6. Så mange fine blomster du har! Snart blomstrer irisene her og.
    Takk for hyggelige kommentarer på bloggen min.
    Det ble masse trafikk på fuglebadet når jeg la litt snadder der. Det er så dekorativt i treet der.
    Ønsker deg en riktig god pinse.

    SvaraRadera
  7. Jisses vad mycket vackert du har! Men jag återkommer för Eva-Katrine och Mats hojtar och vill ha med mig som spelpartner!

    Kram Ingela

    SvaraRadera
  8. Vilken underbar trädgård! Mängder av vackra växter som jag känner igen och andra som är helt nya för mig. Knölen var ju väldigt speciell, det finns en hel del exotiska blommor som är oerhört vackra, men som doftar avskyvärt. Doften eller kanske rättare sagt odören är väl något slags skydd för växten.

    Ha det fint i din trädgård och må så gott!
    Kramar,
    Regina

    SvaraRadera
  9. Hej hej!
    Hoppas du njuter som sagt och har det bra! Synd att det har stormat och blåst så mycket. Ja det är mycket göra i trädgården...du har en mycket vacker trädgård...lummmig men ändå stilren med stenpartier...Rhodederonbacken är jättetjusig, kul att de kommer i olika omgångar...du har 'gröna fingrar' Det är ju samtidigt kul att pyssla...vi har ju bara en pytteplätt...men jag grejar och grejar i den fyrkanten och grannarna undrar om jag ALDRIG blir färdig!
    (tack för påhälsning sist) ;)

    hadetsåbrakramkramkram!

    SvaraRadera
  10. Hej vännen!
    Underbart med trädgård och så vackra växter du har, tror att vi är många som delar den lusten :)
    Jag har tyvärr inte riktigt hunnit med i vår pga av orsaker och allt ligger lite efter, men man får ta det som det kommer här i världen.
    Nu är dessutom värmen ett hinder på dagen för att göra större insatser.
    Må gott!
    Kram /Bea

    SvaraRadera
  11. Oj, vilken speciell knöl, om den än luktar illa så ser den ju väldig flott ut. Och den klängliljan är ju bara helt fantastisk i blomst.
    Ser fint och prunkande ut hos dig, hoppas du njuter i fulla drag :)

    SvaraRadera
  12. Så vakkert det er i hagen din, Gudrun! Flotte bilder! Rhododendronbakken ser så frodig ut, blomstene er nydelige. Og vakre iris og dagliljer. Jeg har også gule dagliljer, og jeg så i dag at de første har åpnet seg nå.

    Takk for rundturen i hagen din, og ha gode sommerdager i hagen :)
    Klem

    SvaraRadera
  13. Fint med så många dagliljor i grupp men blommor ska dofta gott, eller hur:)
    Kram och sköt om dig:)

    SvaraRadera
  14. Härliga bilder! Verkligen! Känner igen din trapp och växter från ifjol..kul!
    Ha det så gott i värmen!
    Carin

    SvaraRadera
  15. Vad fint du har i din trädgård,jätteroligt att få se dina bilder
    Själv är jag jättestolt över min slanggurka som är dax att skörda den första ,och säkert 10 stycken till på gång
    Ha en riktigt skön helg

    SvaraRadera
  16. Den lilla stjärnan heter morgonstjärna, jag hade ju samma på min blogg och fick svar.

    SvaraRadera
  17. Sä många fina växter du har, jätteroligt.
    Bara älskar figuren som hänger på staketet<3
    kram

    SvaraRadera
  18. It's a beautiful garden! And the plants are special. Sorry I am not able to toggle to English. This is your garden?

    Have a wonderful day and enjoy the flowers and greens :-D

    SvaraRadera
  19. Färgmässigt gillar jag så klart rödfibblan! Klängliljan är läcker... sen verkar ju kallan spännande på sitt sätt men , man brukar ju välja blommor för sin väldoft... knappast det motsatta... men du kejsarkronor doftar ju inte heller fågel...

    Kram och tacksam om jag är sparad så jag inte försvinner i cyberrymden. Kram Ingela

    SvaraRadera
  20. Härligt att hör av dig! Jag ser ju att du har nog fullt upp med alla dina växter. Kul med kallan och dess doft. Klänglilja har jag aldrig sett förut.
    Ännu har vi inte varit neråt något, så mycket annat som kommit i vägen, och nu går jag på starka värktabletter i 14 dag, för jag har gjort illa menisken i knät. För mycket planternade och bärande osv.Knät har värkt och varit svullet och jag trodde det skulle gå över( som man alltid gör)Har inte haft ro att sitta vid datorn...
    Njut nu så mycket du kan av allt det vackra, och ha det så gott!
    Elisabeth

    SvaraRadera
  21. 。˚✿•
    Amiga,
    Voltei...
    Seu jardim está maravilhoso... encantador.
    Beijinhos.
    Brasil
    ✿•.¸¸♪♫♪
    。˚ ˚ ˛✿

    SvaraRadera
  22. Jättefina bilder! Det var en riktig skunkkalla, du har köpt!

    SvaraRadera
  23. spännande knölar, synd att de luktar så illa,
    tack för visningen i trädgården, det är verkligen underbart nu, må gott bland blommor o blader, kram Irene

    SvaraRadera
  24. Jösses så himmelens fina blommor du har runt dig...

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  25. Häromdagen hade jag koll på ogräset...trodde jag! Idag har det växt mig över huvudet....det är sommar!

    Kram//

    SvaraRadera
  26. Hej vännen! Roligt att du också vill fira med mej. Så underbara bilder du visar för oss här. Din vita skönhet är bara så fin.
    Ha det så gott.
    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  27. Hejsan Gudrun !
    Man kan undra hur vi står ut halva året med att inte kunna gå ut och njuta av denna färgprakt som finns nu.Eller är det därför vi står ut, för vi vet vad som väntar oss, så kan det vara.

    Den där Irisen är speciell, den jag är van vid är blå med gult i.Din är snyggare.

    Kram Mi

    SvaraRadera
  28. 。˛♥
    Amiga,

    BOM FIM DE SEMANA!!!

    Beijinhos.
    Brasil

    。˚ ˚ ˛✿♪♫♪
    。˛♥

    SvaraRadera
  29. Du har en otrolig trädgård
    Ja nu växer det så det knakar.
    Jag har aldrig haft en frodigare trädgård.
    Jag är också ett ett trägårdsfreak.
    Det är så härligt att gå där och strosa bland härligheten.
    Ha det gott. Kramizzzzzz

    SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails