torsdag 10 februari 2011

Vad kostar mest?

D e senaste dagarna har vår väg varit en isgata och då pratar jag inte om lite is, från vårat hus börjar vägen med en backe. När jag har gått för att hämta in vår post så har jag fått leta efter någon sten, någon frostfläck eller snötäckt bit som foten kan få fäste på. Det är som bäddat för att man skall bryta sönder sig. Nu skulle man haft en sparkstötting eller kanske varit ägare av ett par skridskor. (Det sista var ett skämt)
Idag snöar det för fullt och det går inte att se var isen är, men jag vet ju att den finns där under snön, rena dödsfällan.
Detta gör mig så irriterad, ursäkta gnället.
I vårt län har det varit kris på detta område det senaste och enligt en ortopedläkare som uttalade sig häromdagen på tv så är det inte de äldre som ramlar mest utan yngre och medelålders personer. Uppmaningen var att skaffa isdubbar.

Men jag kan inte låta bli att ställa mig frågan, Vilken kostnad är störst? Att grusa och underhålla vägarna eller ta hand om alla dessa människor som ramlar och bryter sig. Vad kostar inte det sista samhället i;
-sjukvårdskostnader som operationer, vård och mediciner,
-andra inställda operationer där t.ex. canceroperationer får ställas in,
-sjukförsäkrings pengar som skall betalas ut,
-arbetsplatser som saknar personal och jobb som inte blir utförda, det blir minus i företagets ekonomi.
-ekonomiska bortfallet för individen,
-framför allt ett det stora lidandet för den individ som drabbas.
Listan kan säkert göras mycket längre.

Idag har jag ringt till kommunen och bett dem komma hit och fixa till vägen. Det är lite svårt att sanda/grusa nu då det snöar blev svaret. Ja, jag har inte lust att hamna på sjukhus idag, jag kan inte se isfläckarna. Det återstår att se om de dyker upp.
Fy, för vinter, is och dåliga vägar.

Hur sköter era kommuner sandningen?

En timme efter att jag skrivit detta inlägg så har någon varit och grusat lite lätt på en bit av vägen, men backen upp till oss som också är kommunal väg struntade de i. Konstigt att de struntar i den värsta biten och att den som röjer inte vet vad som är kommunal väg. Man kanske skulle be om bidrag till pulka så man kan sitta nerför backen (skämt).
Tänk att varje år så har jag fått ringt och bett dem ploga hela vår väg utom denna säsongen för de har gjort det som de ska utan påtryckning. Men nu när jag ringer extra för att be dem fixa vägen så missar de för första gången hela vägen. Är det inte konstigt?
Usch vad sådant här tar energi.

Efter ytterligare påtryckning så är det nu sandat, Tack! till den lyhörde kommunmannen.

Ha det gott,

10 kommentarer:

 1. Jag ska alldeles strax försöka ta mig hem, på fyra hjul visserligen, men vår väg är enbart is, alltså IS och nu är den täckt med snö. Hoppas att jag inte möter bussen eller timmerbilen.

  Vi hörs!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 2. Det första delen på vinter grusade de en sträng mitt i vägen där varken bilister eller gångare hade någon nytta av det.Nu har de grusat på båda sidor av vägarna.
  Jg skulle ta in grannens tidning i morse.
  Tror du inte att jag drättade på ändan för det har ju kommit en dm med snö i natt och det snöar fortfarande.
  Under var det blankis.Där låg jag.Nu gicke det ju bra tack och lov.
  H det gott i halkan Ta det försiktigt Kramizzzzzz

  SvaraRadera
 3. Hos oss snöar det också. Har vräkt ner hela dagen. Också väldigt halt, men det är på vår egen mark och väg. Så vi kan inte skylla på någon. Men just nu är jag insnöad och lär bli det tills i morron om det slutat snö då, så det går att röja upp på vägen och runt husen.
  Jag har ingen energi idag. Vissa dagar är sådana. Ska se på Antikrundan senare.
  Ha det så gott och var rädd om dej. För du vet väl om att du är värdefull.
  Kramisar Birgitta

  SvaraRadera
 4. Håller med om att det är livsfarligt för både gammal och ung när det är så isigt, Sjukhusen har, vad jag förstått, fått ta hand om väldigt många benbrott pga halkskador i vinter. har även jag undrat vilket som är dyrast ...benbrotten eller sanden?????
  Tjingeling

  SvaraRadera
 5. Ah, efter ett hål i huvet,går jag numera i snigelfart fram på broddar. Allt för att slippa flera fall. Vintern har tagit om nu så¨det är bara att bita ihop. Tack för att du knutit an till min lilla blogg. Det gjorde mig varm i snöyran.
  Kram K

  SvaraRadera
 6. Men vi har ju sandat säger dom. Det är bara det att nu ligger sanden fastfrusen under den nya isen.
  Vintern här hos oss är retsam. Den ena dan töar det och man får ett litet hopp om att nu är det över för den här gången. Nästa dag regnar det och under natten fryser det på. Hugaligen. Jag går med broddar hela tiden nu för alltid finns det ställen där de behövs.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 7. Bra att du klagade hos kommunen, men det ska man inte behöva göra. Snöröjningen kanske har varit bättre denna vinter men långt ifrån bra, blir väldigt trångt på gatorna när det är som värst och nu vräker snön ner igen.
  Sköt om dig:)

  SvaraRadera
 8. Jag tror att en del av problemet är att sanden och sjukvården inte belastar samma kassa, så ingen ser helheten ur ett ekonomiskt perspektiv.

  SvaraRadera
 9. Ja, usch denna snö, kan det inte vara vår snart...här har det vräkt ner, kom just in efter att ha skottat tung blöt snö ett bra tag utanför, och det är precis som du säger, jättesvårt att veta vart man skall sätta ner fötterna för is är det ju gott om därunder, lite här och var....bläh...
  ta hand om dig och gå försiktigt!

  SvaraRadera
 10. Du har helt rätt i ditt resonemang! Har tänkt samma tankar och som du ringt kommunen som antigen inte gjort något eller fått några att strö lite grus för syns skull. 2000-talet med IT, webbkameror m.m men det mest elementära som alltid kommer att behöva utföras uteblir, konstigt.

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails