måndag 21 februari 2011

Mandelkubb

Ibland kan man bli sugen på något till kaffet. För många år sedan hade jag en period då jag bakade mandelkubb väldigt ofta. De som man köper i affären tycker jag ofta är så torra. Det här receptet ger i min smak riktigt goda mandelkubbar.





2 ägg
3 dl strösocker
1, 1/2 hg margarin (mjukt)
9 dl vetemjöl
1 msk hjorthornssalt
15 droppar bittermandelolja
1, 1/2 dl filmjölk

Blanda ihop ägg, strösocker och margarin till en smet,
häll sedan i filmjölken och bittermandeloljan.
Blanda i mjölet och hjorthornssaltet.
Klicka ut cirka 21 kubbar på bakplåtspappret. Strö på pärlsocker.

Grädda i ca 200 grader i 11-13 min.





Ha det gott,

30 kommentarer:

  1. Måste testas. Mandelkubb åt jag jämt med min mormor när jag var liten. Nu är det många år sedan jag åt dem.... hembakta känns absolut rätt - tack för receptet.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar mandelkubb. Det verkar inte så sött. Måste pröva vidtillfälle. Kom just in från kylan.
    Ha en skön måndag!

    SvaraRadera
  3. Sie schauen sehr lecker aus...

    Lieben Gruß
    Kvelli

    SvaraRadera
  4. Bullar, bullar, jag blir hungrig av alla bullar jag sett i bloggarna idag, snart måste jag äta tråkig lunch (har bara det hemma!).

    SvaraRadera
  5. Gudrun,
    love to come for coffee and Mandelkubb.
    Looks very appetizing:)

    Thank you for your email address, will be in touch shortly.
    Kram Gisela.

    SvaraRadera
  6. Fika med dopp är aldrig fel:) Hembakat smakar bäst!
    Ha en bra dag

    SvaraRadera
  7. Jag gillar mandelkubb jättemycket=) Har aldrig bakat några själv, men min mamma gjorde det när jag var liten. Tyckte aldrig om doften när de gräddades, är det bittermandeloljan som doftar lite starkt?

    Men som sagt att doppa dem i kaffe med mjölk är smarrigt=)

    Ha en fin dag!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  8. Mums vad goda de ser ut! Det värsta är att har man dem hemma så slinker det så lätt ner då det inte borde...


    Kram Ingela

    SvaraRadera
  9. Hej hej!

    Kul med ännu en bloggande keramiker! Det får jag aldrig nog av. Jag sparar dig i bloggar jag foljer!

    Du gör väldigt fina saker. Den något annorlunda hänkeln på muggen i detta inlägget ser spännande ut.

    Jag ser fram emot många inspirerande inlägg i framtiden!!

    // Oskar

    SvaraRadera
  10. Inte så förtjust i mandelkubbar, men läste att om man inte har filmjölk så funkar det tydligen med surnad vanlig mjölk också. Fina blev de i alla fall, önskar dig sköna fikastunder med dem!

    SvaraRadera
  11. Skrollar snabbt förbi......Just nu har blodsockret sjunkit och jag är hungrig....med LCHF som diet är det inte tänkbart att ens glutta på de mumsiga bilderna.
    Vackra dimmiga bilder av Duveholm herrgård passar i alla fall mitt sinne.....men nog kan jag tänka mig tö och grönt gräs istället.
    Kramar
    /lotta

    SvaraRadera
  12. Hej Gudrun
    Här en kubb- älskare, jag måste baka efter ditt recept, ser gott ut, och smakar säkert som du skriver.

    Kram Maggan

    SvaraRadera
  13. Oh vad gott, det är så länge sen jag åt en att jag glömt dom existerar. Kanske något att baka till helgen :)

    SvaraRadera
  14. Nu blev jag ju sugen på mandelkubb.... Gjorde ofta det när ungarna var små, gick snabbt när man behövde nåt' till eftermiddagsfika.

    SvaraRadera
  15. Åh vad längesen jag fikade på mandelkubb. Det som är så gott.
    Kram Agneta

    SvaraRadera
  16. Ojsan, det var längesedan jag åt kubbar.Min svärmor bakade bl.annat kubbar, fast hennes sockerkakor och bullar var jättegoda.Hon var hemmafru på sin tid och kunde allt som en husmor bör kunna.Hon lärde mig tvätta, det hade jag aldrig behövt göra.Och mangla.Och mycket annat,när jag bakade kubbar hade jag i apelsin i.För min man hade ledsnat på bittermandel.Det ska väl vara "

    hjorthornssalt" i.Det som jag trodde hette

    hjortronsalt.

    Nu blev det knasigt./Mi

    SvaraRadera
  17. smaskens.. tror jag har ett liknade recept som jag bakade mycket förr, snygg kopp med fat, ser extra trevlig ut...

    SvaraRadera
  18. Ja tack, jag tar gärna en kopp och en mandelkubb. Ska spara ditt recept.
    Ha det så gott.
    Kramen Birgitta

    SvaraRadera
  19. Va´härligt med kubbar och mjölk. Men nu har jag inga - kanske ett bak imorgon! Tack för tips och recept!
    Ha det!
    Carin

    SvaraRadera
  20. Smarrigt! Av någon anledning så tycker jag så mycket om att låta kubbarna smälta i munnen och skölja ner med mjölk. Tack för receptet.
    ha det gott1
    Kram Pella

    SvaraRadera
  21. Jag har aldrig gillat mandelkubbar....något minne från barndommen. Fast dina ser ju läckra ut så det vore kanske ide att prova ;)

    SvaraRadera
  22. Tack de ska prövas!

    Ha en fin dag!
    kram wivi

    SvaraRadera
  23. Längesen jag åt en mandelkubb, goda om de inte är torra och tråkiga.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  24. Det receptet tackar jag för, jag älskar mandelkubb!

    Tackar för besök och vänliga ord, jag kikar gärna in här ibland, behöver inspirationsgivande bloggar, det får en att glömma allt tungt ibland=)

    Önskar dej en fortsatt fin vecka!

    SvaraRadera
  25. Mmmm..... låter gott! Lägesedan jag åt sådana. Mormor brukade alltid baka kubbar och jag minns att de var extra goda när de var nybakade =)
    Jag sparar ditt recept... kommer säkert att testas!
    kram ♥

    SvaraRadera
  26. Sv: tack för tidigare inbjudan. Lunchen blev vid halv fyra och bara luftmackor men snart blir det makens goda middag!

    SvaraRadera
  27. Mmm..det var längesedan jag bakade kubb och de är verkligt goda med den speciella bittermandelsmaken.
    Hoppas det smakade med kaffet och kubben!
    Kram /Bea

    SvaraRadera
  28. Hej Gudrun
    Mandelkubb var länge sen jag åt. Det är ju faktiskt jättegott! Tillsammans med din fina mugg ser det än mer lockande ut :)
    Tjingeling
    ps. Tack för stärkande ord hos mig :) ds.

    SvaraRadera
  29. God kväll!

    Vilket fint keramik!
    Vad kul att kuna sånt!

    Ha en fin vecka!

    Kram

    SvaraRadera
  30. Oj, slike har jeg ikke smakt siden jeg var liten-da fantes de å få kjøpt, men ikke lengre! Flott med oppskrift, nå skal jeg bake selv, takk skal du ha! Fin blogg, fin keramikk!
    Hilsen Tone, også keramiker med blogg...http://drommeriet.blogspot.com/

    SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails