onsdag 29 december 2010

Reflektioner kring ett år som gått.

Jag har aldrig engagerat mig politiskt. Men det samhälle jag lever i styrs av politiska beslut och självklart så reagerar jag på saker som händer. Det här blir en liten reflektion omkring arbetslöshet och hur sjuka behandlas idag.

Hur har samhället vi lever i blivit? Hur behandlas Arbetslösa och sjuka idag? Det berör mig verkligen och det är hemskt att se och höra hur många människor som far illa idag i vårt samhälle. Empati och medkänsla finns det med i mötet mellan de som representerar samhället och den enskilda människan? Känner de som är utsatta att de blir bemötta av detta?

Empati är synonymt med Medkännande, Medkänsla, Inlevelse, Förståelse, Resonans, Intellektuell identifikation och Besjälning.

Medkänsla: Medlidande, Deltagande, Sympati, Förståelse, Medlidsamhet, Medömkan, Ömsinthet, Inlevelse, Emapti, Barmhärtighet, Misskund, Mänsklighet, Humanitet, Solidaritet.

Starka ord med en betydelse som är härlig att få uppleva.

När människor ses som bördor i stället för möjligheter är det hemskt. Utan människor finns inget samhälle. Skall man inte utgå från att människor vill jobba. Inte tror jag någon vill vara arbetslös och stå utanför.

Vem väljer att bli sjuk? Ja, jag känner ingen.

Jag hade en klok chef en gång när jag arbetade som en myndighetsperson, han sa ”hellre att jag blir lurad en gång för mycket än att jag misstror en människa”. Han var en sann humanist och en underbar människa.

Alla kan drabbas av sjukdom, vem som helst, till och med Du och då gäller det att vara stark. Vem som helst kan bli arbetslös, det är inte personen som blir arbetslös som är problemet, det handlar om faktorer i samhället, orsakerna är många, ett exempel kan vara att företag flyttar sin produktion utomlands. Tyvärr så läggs inte problemet alltid där det hör hemma utan människor känner att de inte duger och att det är de själva som är problemet till arbetslösheten.

Politiker som fått ett förtroende och är valda till att förvalta skattepengar från folket, hur sköter de sin uppgift? Hur kan de svika sina egna landsmän? För det känns som ett svek när människor far illa. Utförsäkringar och bortre parenteser pratas det om och vad innebär det? Jo, utslagning.

Allt verkar handla om att spara pengar och var sparas det?

Skillnader mellan rik och fattig blir större. Hur kan en del ha så höga löner, ha så stora avgångsvederlag eller få så stor bonus? fantasi summor tycker jag och som ingen kan förtjäna.


Vilken människosyn som råder i ett land kan bland annat ses på vilket sätt vi tar hand om våra barn och gamla. Och, hur gör vi? Hur tar vi hand om barn och gamla? hur ser vi på dem som arbetar inom dessa områden?

När människan behöver hjälp och stöd (ung och gammal), när vi inte kan eller har kunskaper till att klara oss själva det är då det behövs proffs. Människor som arbetar med stimulerande, ansvarsfyllda uppgifter och som känner att de har ett stort värde.

Idag pratas det om att människor skall arbeta ännu längre än idag, pensionen senareläggs. En konsekvens av det blir förstås att det blir mindre pensionspengar som skall betalas ut och det är väl bra för staten antar jag. Men antalet lediga jobb blir ju inte mer när fler ska konkurrera om arbetstillfällena. De äldre sitter förstås på kunskaper som är värdefulla men om det inte sker en överföring av kunskaper till en yngre generation hur går det då?

De yngre kommer inte in på arbetsmarknaden. Konsekvenserna blir många. Unga kan inte skaffa eget boende, får inga lån, har svårt att bilda familj då de inte har någon ekonomi, dröjer man allt för länge innan man skaffar barn så kan det bli fertilitetsproblem – vilken samhällsutveckling. Är det inte dags att tänka på ungdomarna och de yngre vuxna människorna som finns i vårt samhälle. När skall de få ta sin plats?

Arbetstillfällen försvinner och många jobb blir mer och mer avancerade, de kräver mer utbildning. Då måste det finnas bra möjligheter till utbildning redan från början. Skolmiljöer som är stimulerande, som ger ro och trygghet för att ta in kunskaper. Satsar man inte där så kommer problemet alltid att finnas kvar och i slutändan så blir det en kostnad för samhället och inte minst för individen där konsekvenserna är stora.


I en artikel i Ica Kuriren nr 51-52 1997 sa Kristina Lugn

”Att vi tillåter ungdomar att gå arbetslösa under den mest identitetsskapande perioden i deras liv, just som det börjar bli dags för ett vuxenliv. Att de får starta utan funktion. Varför finner sig vår generation i det? Vi tillhörde ju en generation som ville förändra världen”

Ja, det är tragiskt.

SCB kan du läsa om ungdomsarbetslösheten. Under det första kvartalet 2009 var 142 000 ungdomar mellan 15 –24 år arbetslösa.


Ja, det är många tankar som snurrar. Jag blir ledsen över orättvisor och hur man behandlar människor. Skulle kunna gå in på hur många områden som helst men jag stannar här.


Jag önskar att nästa år blir ett BRA år på alla sätt.

Tack alla mina bloggvänner för detta året, för alla era kommentarer och goa ord. Jag har sagt det förut och säger det igen Ni betyder mycket för mig.

När det gäller mig själv så vill jag;

Fokusera på det som fungerar, på det som är positivt, på det jag vill uppnå istället för att se det som inte funkar.

Ha det gott!

35 kommentarer:

 1. Hej du
  Kul att hitta till din sida och kan säga att jag håller med dig helt och hållet, något har gått snett. Jag tycker också att du gör otroligt fina saker. Några vänner till mig arbetar med konst och då bland annat keramik, det är så inspirerande att få ta del av kreativiteten.
  Gott nytt år.
  /Helene

  SvaraRadera
 2. Jag kan bara nicka instämmande. Problemen finns på nära håll. Vem bryr sej?
  Nu får vi hoppas på ett mycket bättre år som kommer.
  Önskar dej ett riktigt GOTT NYTT ÅR
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 3. Du sätter ord på de tankar som jag brottas med och funderar på dagligdags. Jag tror absolut att saker och ting kan förändras till det bättre, jag tror på att varje människa är värdefull och att det finns en speciell uppgift utsedd till oss var. "Samhällsapparaten" är tyvärr ganska trög och jag tycker mig ana en viss uppgivenhet hos människor. Det är inte så högljudda protester, demonstrationer, strejker och engagemang för att förändra som funnits tidigare. Ja du ser, dina ord är viktiga...

  Önskar dig fina dagar så här i slutet på året!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 4. Vi får hoppas att 2011 blir ett bättre år, ungdomar utan jobb är inte bra, inte för andra heller. Att hållas utanför arbetslivet kan kännas hårt vill jag tro.. Hur man behandlar äldre och svaga gör mig alltid arg, varför kan man inte ge mer pengar till omsorg? 'Rika' Norge är inte en gnutta bättre, till omsorgen finns aldrig ekonomien.
  Gott nytt år, kära du :)

  SvaraRadera
 5. Tråkigt är också att många unga inte vill jobba om jobbet inte är tillräckligt häftigt, hellre då bli kändis genom Big Brother eller annan TV-såpa.

  Dessutom har gymnasieutbildningar allför länge anpassats efter vad ungdomarna vill göra och inte efter vad samhället behöver i form av arbetskraft. Jisses, hur många behövs egentligen inom media?

  Och politiker, oavsett färg, tenderar att bara tänka sin egen mandatperiod ut...

  Önskar dig ett Gott Slut på året och hoppas att nästa blir härligt kreativt!

  SvaraRadera
 6. Hejsan!
  Jag håller med om att det är väldigt tufft klimat för såväl arbetslösa som sjukskrivna nu. Jag tror dessutom att ingen skulle vilja byta med dem. Vi kan glömma bort hur bra vi har det ibland...Nyttigt med reflektion.
  Pernilla

  SvaraRadera
 7. Vill redan nu passa på att önska ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

  SvaraRadera
 8. http://vindsromantik.blogspot.com/

  Julen har varit underbar, kravlös, och det blir likadant till Nyåret.


  Önskar dej ett riktigt Gott Nytt År
  Kramar
  /Maggan

  SvaraRadera
 9. Det är så sant så som du skriver...mycket tänkvärt.
  Hoppas 2011 blir ett förändringens år till det bättre. Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig och de dina
  Lotta

  SvaraRadera
 10. härliga Gudrun det är ett nöje att följa din blogg med dina tankar och ditt skapande..
  du har en förmåga att träffa huvudet på spiken..
  jag vill önska dig ett gott nytt år och jag hoppas vi får en fortsatt fin kontakt 2011
  till dig många kramar från mig Irene

  SvaraRadera
 11. Vi behöver fler som tänker som du gör. Undrar om du inte skulle ge dig in i politiken,
  Jag blir ålders pensionär till sommaren. 2004 fick jag sjukbidrag, och det var inte tidsbestämmt utan skulle gälla fram till 2011. Före det så var det många år av rent ut sagt förnedring. Är man blond och har rött läppstift så tror ingen att man är sjuk!!!Lyckligtvis blev jag patient hos Björn Brageé på smärt och stresskliniken. han stöttade mycket under den här tiden. Hade jag inte blivit sjuk hade jag nog jobbat till minst 70 år. Jag älskade mitt jobb, och gick verkligen igenom en kris när det här hände.
  Nu blir jag fattig pensionär, men det får gå det med, på något sätt.
  Jag ser ändå fram mot 2011, och hoppas det har mycekt gott med sig.
  Nyårskramar till Dig, så hörs vi igen 2011!
  Elisabeth

  SvaraRadera
 12. Du är klok du Gudrun och jag instämmer i dina åsikter. Vill önska dig ett riktigt Gott Nytt År!
  Tjingeling

  SvaraRadera
 13. så sant, så sant
  vill önska dig ***Gott Nytt År***
  Kramar

  SvaraRadera
 14. Instämmer helt!
  Kram Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 15. Många tankvärda ord!
  Jag önskar dig ett Gott Nytt År! / Irene

  SvaraRadera
 16. Din hälsa och hopp.
  Med nya året ...

  Önskar dig en underbar semester och ett Gott Nytt År!

  Tack.
  ruma

  SvaraRadera
 17. Hej vännen!
  Kloka tankar och väl värda att begrundas!
  Nu hoppas vi på fint år 2011 med mycket omtanke, medkänsla och att vi bryr oss om varandra.
  Gott Nytt År!
  Varm kram /bea

  SvaraRadera
 18. Du har så rätt det finns mycket vi behöver fundera över.
  Ett gott nytt år till dig .

  SvaraRadera
 19. Skickade nyss iväg en kommentar.... men den verkar ha försvunnit i cyberrymden.... jag försöker igen =)

  Det är mycket tänkvärt, det du tar upp här!
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 20. Hej Gudrun du berör många viktig frågor. Känns ibland inte mycket man kan göra åt saker och ting, men ett sätt är att sprida sitt budskap och att göra det i olika forum varav bloggandet och datorn är ett... och att försöka inte ge upp trots motvind. Det bästa av allt vi har ett val och kan välja vad vi vill och orkar göra med det nya året.

  GOTT NYTT önskar jag dig Gudrun! Kram Ingela

  SvaraRadera
 21. Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 22. Takk for mange vakre blogginnlegg og mange fine og tankevekkende refleksjoner, i året som har gått.
  Ønsker deg et godt nytt år, Gudrun :)
  Klem

  SvaraRadera
 23. Önskar dig ett fantastiskt slut på det gamla året och ett riktigt GOTT NYTT ÅR.

  Nyårskram/Gunilla

  SvaraRadera
 24. Ja, nu önskar vi att det blir ett bra år 2011! Gott nytt år till dig!

  SvaraRadera
 25. Bra Tankar :)

  Hoppas vi alla får ett UNDERBART år :)

  Välkommen på

  H
  A
  P
  P
  Y

  N
  E
  W

  Y
  E
  A
  R

  P
  A
  R
  T
  Y

  Håkan

  SvaraRadera
 26. Gott Nytt År Gudrun!
  Hoppas du hade en fin nyårsafton,
  och att 2011 blir ett bra år för dig:)

  SvaraRadera
 27. Et Viktig og sterkt innlegg fra deg Gudrund.
  Mange av oss har kjent et eller fler av eksemplene du nevner på kropp og sjel.
  I det det nye året må vi vise mer kjærlighet og omsorg til de som sliter.
  ***
  Her i Norge møter jeg ofte Svensk ungdom som arbeider. De er ettertraktet på arbeidsmarkedet her.
  Det stilles store krav til oss ang.omstillinger i samfunnet i dag.
  Håper 2011 vil gjøre verden tryggere å leve i, for alle her på jorden. Slik det er meningen.

  Godt Nytt År!
  klem fra Jorunn

  SvaraRadera
 28. Kära Gudrun, gott nytt år till er.
  Jag ser fram att å fälja din din fine blogg och titte på din vackre keramikk som jag elsker. Och så har du blitt en god vän :-)
  Och ikkje minst allt det fine du tala om i din blogg , alltid en fryd och lese.
  Jag hoppas allt er bra med dig och din hälsa.
  Så blir jag alltid så glad å høra i frän dig :) jag har ocså skrevet en epost.
  Mange varme kramer från Norge der nisser och troll levar :-)

  SvaraRadera
 29. Ett starkt inlägg och jag håller med dig.
  Sköt om dig nu.
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 30. Jag önskar dig ett gott nytt 2011!!!
  Carin

  SvaraRadera
 31. Oj så rätt du har i allt det här du skriver.
  Jag hörde nyss på TV;n att det är en Centerpartist (tror jag att det var) som vill höja skatten för överviktiga. Man blir inte förvånad över nånting längre.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 32. Heeeeeeej Kära Gudrun....
  oj oj oj, f'låt min låååånga frånvaro ,,,,,
  jobb å' annat tagit upp tid, som sagt ,du vet.....Tack för dina hälsningar!!!!!!!!!
  Nu ska jag tagit igen lite vad j'a missat!!!!!!!!

  JAG ÖNSKAR DIG ETT KREATIVT HÄRLIGT RIKT OCH HÄLSOSAMT NYTT ÅR!
  Kram!
  Jeanette

  SvaraRadera
 33. Kikar in och vill passa på att önska dej en god fortsättning! Håller med dej i vad du skriver! Det är så viktigt att få ut sjukskrivna människor i arbete när det inte finns jobb till de friska och starka ungdommarna! Jag har själv en felställd fot och sex cm skillnad på längden på benen men jag måste ut och söka jobb! Att jag har ont varje dag skiter de i! Hopplöst att leva i dagens samhälle! Kram Nina

  SvaraRadera
 34. Happy New Year Gudrun! I wish for peace and more love in our society. Yes, lets be positive this year ;-)

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails