tisdag 5 oktober 2010

Prylar och minnen

Skönheten sitter i betraktarens öga, brukar man säga.
Vad vi uppfattar som vackert är ganska individuellt och det är väl härligt, tänk om alla gillade samma saker.
Själv så har jag aldrig sett ett värde i en prislapp eller i ett märke, jag är med andra ord inte imponerad av märket i sig.
Nej, det är den där känslan i mötet, som en förälskelse. Har den känslan uppstått så brukar jag tycka om saken över tid och då tröttnar jag inte.
Skönhet för mig kan vara i det lilla.

Med de saker vi har, så finns många minnen. Jag kan komma ihåg detaljer om var, när och hur det såg ut när jag köpte en sak.

Så med andra ord är mitt hem fyllt med minnen.
Om jag tittar på en sak så kan minnet från en härlig semesterresa poppa upp i huvudet på mig. Känslan av hur det var just då, hur vi gick på en speciell plats, hur varmt och skönt det var, att vi gick så nära och hade det så bra.
Det är som att uppleva den igen.

Den här lilla asken, den är inte dyr och jag vet inte vad det är för material, kanske är det mässing. Den blev jag så förtjust i när vi var på Cypern för ett år sedan.
Det är en slända på den och på något vis blev den så symbolisk med platsen där jag bor, vi har väldigt mycket sländor här på somrarna och de finns i alla färger. Ibland händer det att någon sätter sig på min arm och det är fantastiskt att se denna vackra insekt från ett så nära håll.Inuti asken,
där ligger en brosch som jag fick från min farfar när jag var barn. Han är död sedan många år tillbaka.
Han bodde långt långt bort från mig men han brukade skicka paket till oss barnbarn med saker i och det var så roligt när ett sådant paket kom. Vet inte hur gammal jag var när jag fick denna brosch men kanske runt 4 - 5 år.
Ett kärt minne.


Det här är en bild på en slända som en dag i slutet av juni hade satt sig på vår torkvinda och på golvmoppen som hängde på tork.
Visst är den vacker?
Ni får bortse från bakgrunden.
Klicka gärna på bilden så ser du den mer detaljerat.

Lite fakta om sländan:
Det är en Starrmosaikslända, längd 67 - 76 mm. Juni - Okt. Vanlig vid sjöar med rik vegetation. Kallas också Trollslända.

Ha det gott,

14 kommentarer:

 1. Instämmer helt i de tankarna .. :) och den där asken skulle jag oxå blivit förtjust i.
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 2. Håller med dej i vartenda ord! Så vacker ask och brosch! Och sländan! Hur stor var den? Önskar dej en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Tänk att dom kallar denna vackra skapelse för 'øyenstikker', ögonstickare alltså, det gör att min mann är rädd dom. Men dom är ju fantastisk vackra, tänk att ha hela livet i löpet av en dag..Visst är din ask vacker, och det låter som du har ett kärt minne i din ägo, broschen.
  Ha en fin dag :)

  SvaraRadera
 4. Hej Gudrun Ja du minnen minnen man blir nostalgisk över sina askar och burkar sen man var liten Bokmärkeslådan som man hade alla fina rosenmärkena i var ju en fin stor chokladask man fått när den var tom att förvara dem i.
  Jag har min mormors fingerborg väl använd i en liten ask det är ett kärt föremål för mig med hon är död sen 27 år, Så vårda din ask den r lika kär var gång man ser på den.

  SvaraRadera
 5. Hallo kjære!!! Jeg tenker også ofte på deg, for jeg bruker den lille skålen med hjerter på, til og ha godis i:DDD Jeg elsker den:DDDDD Håper du har det bra, og at livet og keramikken gjør deg lykkelig:DDDD Selv om jeg sliter på noen sider av livet, så har jeg det veldig bra:DDDD klemz, klemz, klemz

  SvaraRadera
 6. Så fin ask og brosche! Hyggelig med sånne kjære minner. Men øyenstikkeren, ja jeg må innrømme at jeg er litt redd dem da, når den kommer som en torpedo gjennom lufta :o Men jeg ser jo at den er flott på bildet og jeg skjønner at kunstnere har latt seg inspirere av den :)

  SvaraRadera
 7. Det är något visst med trollsländor :)

  SvaraRadera
 8. Fint inlägg! För mig är det också så att saker betyder mycket för mig... och då är det minnen och relationer förknippade med dem precis som du säger. Andra prylar... ersättningsbara ... de kan man lika gära vara förutan!

  SvaraRadera
 9. This box is beautiful and the most wonderful part is that it brings back beautiful memories of childhood.

  SvaraRadera
 10. Jeg har en kommode med 14 skuffer, som jeg har samlet en masse minner i. Det meste er leker, men også minnebøker og slikt. Den er spennende for barnebarna, kan du tro.
  Ha en super dag. Klem :O)

  SvaraRadera
 11. Lika för mig med minnen i mitt hem. Man ser ngt och kommer ihåg när, var och hur! Härligt!
  Här hos oss har vi inte sett så många sländor men det är kanske inte rätt vegetation som du skriver om. Nuförtiden får barn så mkt prylar så de har förmodligen inte samma tankar om minnen och presenter som vi, tyvärr! Ja, förresten vem vet, de har kanske andra värderingar.
  Spännande med ängeln, hoppas det blir bra!
  Ha det!
  Carin

  SvaraRadera
 12. Fint! Gillade verkligen trollsländan:)

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails