fredag 29 oktober 2010

Ormbunkar och höströj

Vilket underbart "vår väder" vi har. Ähhmm, ja, varmt är det i varje fall.
Här höststädas det för fullt. Har på tre dagar fyllt släpkärran med grenar och annat trädgårdsavfall som skall till tippen. Det blir till att åka flera vändor för allt får inte plats.
Det känns riktigt bra att få undan så mycket som möjligt nu innan vintern kommer.

Det finns verkligen platser i denna trädgård som varit eftersatta när det gäller rensning och skötsel. Men så är ju tomten rätt stor, kuperad och stenig.
En del växter förökar sig och kommer överallt.


Just nu är jag trött på ormbunkar och humle.
Skulle jag starta en trädgård från början så skulle jag aldrig plantera humle. Den sprider sig sanslöst mycket och går inte att få bort. Är det någon plats som är jobbig att rensa så nog är det humle där.
Idag har jag säkert spridit frön till tusentals nya plantor när jag dragit bort revor i syrenerna. Hemska tanke.
Fast visst är humle fint när det klättrar på rätt plats.
Ormbunkarna drar jag bort, eller sliter bort rättare sagt för de sitter rätt hårt. Sprider sig gör de också, otroligt mycket.

Vad har ni för växter i era trädgårdar som blir som ogräs för er?

Ha det gott, och trevlig helg.

21 kommentarer:

 1. Hi hi nu blir jag full i skratt...jag har planterade en humle i år. Får se om jag blir galen på min om nåt år. Ormbunkar är fint...har jag ingen. Önskar dig en trevlig helg. kram

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag vill önska dig en mysig fredag!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 3. The landscape gardening is dreamy. . .
  There seems to be filled with your gentleness.

  Thank you.
  ruma

  SvaraRadera
 4. Hei på deg. Ønsker meg humle i hagen, men vet ikke hvor jeg skal plassere den. Ellers har jeg ingen ting som vokser som ugress for tiden. Har planter i bed med bark rundt.
  Nå er endelig pakken på vei til deg. Ikke se på prisen jeg har satt på toll-lappen. Måtte bare sette en pris.
  Ha gode dager i hagen. Klem :O)

  SvaraRadera
 5. Vad växter som ogräs...snälla du...jag har råkat få in Kirskål. Från en liten planta Fänrikshjärtan följde det med en liten, liten Kirskål och nu har jag det överallt:-( På ett trädgårdsprogram på TV visades hur de planterade Kirskål i trädgården, då höll jag på att bryta ihop. Det finns inget värre. Min Humle håller sig på sin plats, men jag gillar inte de vassa, klistriga revorna. En blomma som jag hade svårt med var Praktlysing, men den fick växa i gränsen till skogen och då blev den nöjd där.

  Vilken underbar stenmur du har. Är det en kallmur?

  Skönt att det blev lite mildare. Jag har en del kvar att göra i trädgården den här helgen + att jag ska på spa. Önskar dig en fin fredagskväll och en underbar helg!

  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 6. jag har ju ingen trädgård, men vi har en humle (pinne) i kruka. Den är så fin hela sommaren , sen åker den i komposten ,så tar vi fram den igen i vår. Då vet jag var den är!
  ha det så gott i helgen ( Vilket väder!)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 7. Tack för era kommentarer.

  Välkommen Ruma, kul att du hittat hit. :)
  Bossa: Det skall bli spännande.
  Regina: Det där med kirskål är inte kul, det finns mängder av det här också. Tråkigt att du fick in det i din trädgård.
  Visst är det en kallmur, sten finns det som sagt massor av här. Ha det så skönt på spat. :)
  Elisabeth: Kul att kunna göra så, då vet du var du har den också, smart. :)

  SvaraRadera
 8. Har både humle och strutbräken i trädgården. Än så länge trivs jag med dom:) Har på något vis fått åkervinda i komposten.Inte kul alls!!
  Snygg stenmur du har. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. för många år sen köpte jag en fröpåse med sommarmalva..såg så fin ut med stora rosa blommor..och hög blev dom och fanns överallt t o m i gräsmattan..nu till det pinsamma. .en kompis kom med en planta..hu..jag var tvungen att bekänna färg..inte en planta tlll..planterade den vid komposen..och skämdes. OCH den finns fortfarande..blir aldig av med den kram

  SvaraRadera
 10. ser minsann att du har kirskål också...

  ogräs är sådant som växer där man inte vill ha det - jag har ingen kirskål, vill gärna ha humle men har kvickrot...

  SvaraRadera
 11. oj, jag som älskar mina ormbunkar...men jag har inte haft dom så många år förstås...nåt som blir ogräs hos mig är malva, de sprider sig över hela trädgården, man hittar dom överallt...och vitpyttan ångrar jag nog lite, den är en riktig marktäckare, och så silverarvet förstås, som snirklar sig in i allt som är bredvid, den håller jag på att ta bort här och var... ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Merja: Åkervindan, kan den ha spridits dit av fåglar?
  Malvor, ja de sprider sig lätt. Så typiskt Irene att du fick en malva av din vän.
  Du har en poäng där Anni, ogräs är sådant som växer där man inte vill ha det. Kirskål, det är sånt som jag skulle kunna bli rik på om någon ville ha. :)
  Jag gillar verkligen mina ormbunkar, men inte överallt. :)
  Blev lite nyfiken på växterna du nämner Rosor och ruiner, känner inte till dem till namnet.

  SvaraRadera
 13. Svar: nunneört, förgätmigej, prästkragar och värst av allt knölklocka, som ju är det värsta ogräset som finns.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 14. Hej Gudrun
  O ja, vist har jag planterat blommor, som inte sen går att rensa bort, de tar helt över, bl a knölklocka och en marktäckare, men långa revor, blommar med små blå blommor jag har många fler, vet ej namnet på dem.

  Fina bilder, dina formklipta är ju helt underbara.

  Kramar
  /Maggan

  SvaraRadera
 15. Hej!
  Hoppas du har haft det bra!
  Önskar dig en skön kväll och en fin söndag!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 16. Jag har lite besvär med vildvinet, det sprider sig där jag inte vill ha det, kvävde min fina kärleksört jag planterat i min lilla täppa på andra sidan balkongen.(såvida inte kylan och snön tog kål på den i vintras)


  Kram Mi

  SvaraRadera
 17. Hei,
  takk for hyggelig hilsen på bloggen min:) Jeg har hatt det litt travelt og egentlig litt sliten så det har ikke blitt noe blogging. Det var veldig hyggelig med hilsen fra deg.

  Jeg har egentlig i lang tid tenkt at jeg skulle plante humle, men har ikke helt vist hvor jeg skulle plassere den. Hos meg har jeg noe Skvallerkål og strandvindel, vet ikke hva de heter på svensk, men det er noe forferdelig ugress.

  Ha en fin uke!
  Klem

  SvaraRadera
 18. Hejsvejs.

  Humle har jag utrotat en jätteplanta som vi planterade vid huset jag fick gräva upp hela rabatten och byta jord. Nu har jag den vi portalen så den får klättra på gärdsgården men den måste hållas koll på.
  Randgräset är jätte inovasivt sprider sig med utlöpare så det gräset har jag gjort en stor låda till för jag vill gärna ha det för det är så dekorativt.
  Fröspridning av fingerborgsblomman, rosa malva och vallmo det har jag men det är bara att rycka upp där jag inte vill ha den.
  Värre är det med perenner som far in i andra växter, men det finns ju Roundup som jag använder när jag vill utrota något som sprider sig med rotbitar mycket effektivt.

  Ha det gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 19. Kjære Gudrun :-)
  Det er alltid like hyggelig å komme til din blogg :-) jeg blir alltid glad!
  du må ha en flott tregård,med di fine vekster og planter.
  Du fargelegger hverdagen med regnbuens farger
  og fantasifulle penselstrøk....
  Varme klemmer fra Merete.

  SvaraRadera
 20. Hej Gudrun.
  Nu så är jag rätt så kry igen en veckas sängläge innan man kommer i form ungefär, Humle sa du ja denna växt gör en nästan snurrig jag river upp den och gräver bort den och den återkommer ändå både här och där jag klipper den och river och sliter i den misshandlar den nästan men lika förbaskat så ger den sig inte omöjlig är den den vinner över en. Bara att inse det. Den är ju bra som insynsskyddande om man vill eller lindad om ett glest staket så har man en ogenomtränglig häck,,Humle och likaså Parkslide skall man akta sig för skratt,,duktig du varit som röjt så i din trädgård jag ligger efter nu men det får vara så nu.Ha det så bra

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails