torsdag 23 september 2010

Omplantering

Idag bonkar det i mitt huvud och det känns som om ögonen skall lossna. Trots det så finns det så mycket som skall göras. Tur att det finns huvudvärks tabletter.

Idag har det varit fint väder så jag har fortsatt med min höströjning ute. Växthuset är städat och krukor ställs in för förvaring. Knölar och lökar som förvaras under vintern har jag planterat om. De skall stå inne och frostfritt under vintern. Det är riktigt spännande att se hur det ser ut i jorden.

Den här växten, conjaks knöl kalla, (har visat den tidigare) är riktigt häftig. Från ingenting kommer den upp och blir som ett litet träd, lite större för varje år. Varje höst vissnar det ner. Det sägs att det skall blomma efter ca 7 år och då kommer det upp en naken blomma som ser ut som en kalla och doftar äckligt. Jag har två sådana träd, så det är det andra som vissnat ner för säsongen.Stammen och grenarna är fläckiga.och förgrenar sig ut i 3 grenar. Så här ser den ut uppifrån.Det här är knölarna som var i jorden, den stora knölen är ca 13 cm bred. I krukan fanns det 5 nya knölar. Knölarna växer sig större för varje år. På hösten lägger jag dem i torr ny jord och sedan får de stå mörkt och torrt under vintern. På våren tar jag fram dem och snart börjar det komma upp en stam i krukan. Ibland tar den tid på sig så man får ha tålamod.
En annan söting är denna, hottentott lilja, det är en lökväxt.
Den har blivit väldigt illa skött av mig under några år, men nu har jag planterat om den och delat på alla lökar och det var många.
Dessa lökar kan man ha inne som krukväxt under vintern (eller hela tiden om man hellre vill det) och de kan vara ute i kruka under sommaren, de blommar bäst då.
Den är rätt så liten, blom stjälken är nog ca 20 cm hög bladen är späda.


Mitt citron träd bar jag in i går, efter noggrann rengöring. Jag tvättar varje blad och stam med såpvatten. Det skulle ju inte vara kul att få in någon ohyra.
26 citroner är det och många är rätt stora.Klängliljans knölar ser fina ut. Konstigt att det bara var en som blommade i sommar. Kanske blir det mer blommor nästa år.
Ha det gott,18 kommentarer:

 1. Grattis till den lyckliga vinnaren i din tävling!

  Vilka häftiga växter du har, jag har inte hört talas om någon av dem. Superhäftiga. Nu är det mycket pyssel i trädgården inför vintervilan, men jag hoppas att det kommer att vara milt ett bra tag till.

  Önskar dig en riktigt fin fredag och en trevlig helg!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 2. Vilka spännande växter! Jag inser att jag måste flytta in mina hibiskusar i helgen, meterologerna varnar för kallare dagar (och nötter!) i nästa vecka...

  Jodå, jag kommer att visa mina keramikalster - första fatet är på skröjbränning nu... Spännande!

  SvaraRadera
 3. Spännande växter du har och ett imponerande citronträd:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Jag är så imponerad av alla som vet så mycket om blommor och alla andra växter! Och ni brukar göra så mycket fint! Härligt! Jag har blommor och kommer knappt ihåg att vattna de :)
  Har det bra!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga växter du har.Jag har ingen plats att vinterförvara, annat än i källaren i bostadsrätts föreningen, så jag får stå över.Den lilla plats jag har går till pelargonerna.
  Du som gör så fin keramik, hur hinner du med trädgården också? Jag tycker att min tid aldrig räcker till. Skulle måla så mycket till Höstutställningen, men bara hälften jag tänkt mig blev klart.
  Jag kommer att höra av mig angående "ett hjärta"
  så småningom.Vill köpa ett för att ge till en god vän i födelsedagspresent.
  Njut av de vackra höstdagarna!
  Elisabeth

  SvaraRadera
 6. Hallå din going
  Tänk att jag fick rätt fast det inte hände i trädgården.Ta det nu försiktigt så att du inte får skit i det för då kan det ta tid inan de läker.Jag ryser när jag tänker på det.
  Gubben skar halva fingertoppen på en plåt häromdagen men han har ett väldigt bra läkkött så nu ser det rätt bra ut.
  Jag hade gärna velat ha lite av dina härliga växter för jag älskar lite annorlunda växter men jag har 30 pelargoner en chokladblomma och en afrikas lilja inne i garaget och förrådet på vintern.För ett par år sen hade jag tre trumpeter inne också som var så höga att de gick upp i taket.
  Dessa var jag tvungen att slänga.Kanske mest på grund av att de blommade så sent så frosten tog dem och det var så tråkigt.Sen var de så svåra att ta in och ut.
  Tack för titten hos mig och krya på dig med fingern.
  Hoppas det läker snabbt.
  Kramizzzzzzzzzzzz

  SvaraRadera
 7. Det var exotiska växter som bor hos dig minsann.
  Här gör det inte annat än regnar så det blir mycket pyssel här.
  Ha en skön helg
  Lotta

  SvaraRadera
 8. Citronträd vackert. Övervintrar den inomhus? Jag har en mycket fin murgröna - ska jag ta in den eller packa in den ute? Jag gillar dina vackra bilder och din vackra keramik.
  trevlig helg

  SvaraRadera
 9. Hej vännen!
  Spännande och annorlunda växter du har och visst är det skojigt att se hur ökar utvecklas och de blir fler och fler :)
  Tyvärr, har jag dragit på mig en hel del växter som skall vinterförvaras och det är och blir en belastning om de utökas.
  Tack för erbjudandet i alla fall - snällt att dela sig av överflödet!!
  Ha en fin dag!
  Kam / Bea

  SvaraRadera
 10. Vad häftigt att få så mycket citroner på sitt träd..men att torka alla bladen före vinterförvaring..puh!! det är inte lika roligt att städa undan, idag har det bara regnat hela dan..så där rök den trädgårdshelgen..
  härligt att se dina fina växter iallafall..
  regninga kramar

  SvaraRadera
 11. Hej igen!! Vilka roliga växter det finns!! Spännade med toliga knölar att dela och plantera. Roligt att se dem frodas och kunna klara dem...känns exotiskt. Önskar dig en fin fortsatt helg//Kram Karina

  SvaraRadera
 12. Spännande växter du har i din ägo:) Växthuset är städat och klart här med denna vecka. Känns riktigt skönt!

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Hoppas du har haft en bra helg!
  Önskar dig en skön söndag!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 14. Hej vännen.

  Lyckliga Mia som vann ditt fina hjärta, hon kommer att bli jätteglad.

  Vilka ovanliga växter du har de har jag inte sett tidigare. De verkar ju trivas jättebra hos dig när de utökar sig så bra.

  Ha en fin start på veckan

  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 15. Vilka växter du har, kallan är ju kul, men vänta i 7 år, och luktar illa, nja.
  Hottentotten , den har jag, har den som krukväxt, inne.
  Kul med alla citroner.

  Önskar dej sköna dagar
  Kramar
  /Maggan

  SvaraRadera
 16. Hej Gudrun. Inte konstigt du har ont i huvudet som du jobbat ed dina växter. Den där lustiga Kallan... har ju en stam som liknar pantersniglarnas skinn?
  Lustigt,, Men det verkar ju vara en speciell växt också verkligen kul om du får se den blomma. Så kul med ditt citronträd många citroner ar du på det.

  SvaraRadera
 17. Önskar jag var lika nogrann som dej med mina citrusträd.
  Mariana

  SvaraRadera
 18. Vilka härliga blommor du har.
  Konjaks kallan med sin fläckiga stam är så läcker.
  Ha det gott:)

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails