måndag 13 september 2010

Att ta vara på tillfället

Nyligen så var vi och firade min svärmor som fyllde 90 år. Många var samlade och många ville säga några ord till henne. Talen innehöll minnen av händelser där hon varit inblandad och vad hon betytt för andra. Givetvis kan det vara svårt att ta till sig allt fint som sägs men det är en helt annan historia.
Det blev också ett trevligt tillfälle för oss släktingar att träffas, det sker inte allt för ofta.

I ett samtal med en släkting så konstaterade vi "tänk vad mycket fint som sägs och tänk att få höra det medan man lever, ofta så blir det vid begravningar som alla fina tal kommer ", och vi var glada över detta tillfälle.
Apropå klyschor som jag pratade om i det förra inlägget. Ord om hur mycket någon betyder eller uppskattande kommentarer kan ju av en del upplevas som fjäsk,
eller om man bara vill ge bort något likaså.

Ett exempel, jag är ju en växtälskande människa och har väldigt mycket krukväxter,
ofta har jag delat ut skott av växter åt höger och vänster när jag planterat om eller tuktat en växt. Faktiskt så har jag fått en kommentar en gång, "vad är du nu ute efter".
Visst är det synd och tråkigt att folk kan uppleva en vänlig gest så.

Ändå så tror jag att det är viktigt att göra det som känns rätt för en själv och att fortsätta med det man tror på.
Har andra problem med någons vänlighet så ligger problemet hos den individen.

Att bli sedd, det är ett av de allra viktigaste behoven en människa har. Att ge varandra positiva ord är något som man mår bra av. Ett vänligt ord kan man leva länge på.
Människor har en förmåga att vilja leva upp till förväntningarna som man har på dem, det är något att tänka på. För tänk om förväntningarna är låga.

Att ta vara på tillfället.
Ta vara på tillfället.
Säg till den du älskar hur mycket du älskar den. Berätta hur fin den personen är.
Le, det smittar.

Ofta säger jag till mitt barnbarn, "kom ihåg att mormor älskar dig" - "Jag vet", får jag till svar då av sju åringen. Visst är det härligt.


Ha det gott,
alla goá vänner.


26 kommentarer:

 1. Jag håller med dej till fullo. Om alla verkligen "såg" och uppskattade sina vänner/ bekräftade dem när man får chans och delade med sej så skulle vi må bättre allihopa. Det finns så mycket negativa förväntningar, avundsjuka och en snålhet över att ge beröm eller visa uppskattning.
  Kram Nettan

  Jantelagen ska skrotas! :)

  SvaraRadera
 2. Vilka visa ord... du har så himla rätt. Visst är vi alla dåliga på att tala om för någon när den gjort något bra eller att man tycker om dem.

  Vilken otacksam kommentar du fick!! Vadå ute efter... Det går ju faktiskt att vara vänlig och omtänksam utan att det finns en baktanke!! Ibland undrar jag verkligen hur en del tänkter...
  Vill tacka dig för detta inlägg! Nu ska jag gå ut till maken o barnen och tala om för dom hur mycket jag älskar dom! (Lustigt - jag kan ibland få samma svar från min lille fyra åring - jag vet, mamma!)
  Stor kram till dig!

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt!
  Visst är det svårt om man gillar att ge saker och det missuppfattas? Men, så länge man själv är glad så .. får man försöka förbli glad!
  :)

  SvaraRadera
 4. Visst är det så! Genom att se och bekräfta andra och se deras (oftast) positiva reaktion mår man själv också bättre! Win-win, som det heter på nysvenska!
  (Och hur motsatsen påverkar oss behöver jag knappast beskriva)

  Idag kikar jag in hos dig för att inspireras av din vackra keramik, ska gå kvällskurs denna termin (första gången idag) och hoppas kunna åstadkomma några användbara alster. Är så fascinerad av vad ni skickliga keramiker kan göra! Själv har jag inga planer på att ens försöka dreja, utan det blir kavla och liknande som jag ger mig på...

  SvaraRadera
 5. Hej Gudrun
  Jag blir alldeles tårögd, så klok du är.
  Jag har också gett bort massor av perenner och blomskott, jag fodrade inget tillbaka, men, de återkom varje år, och undrade om de fick växter, (lite magstarkt, tyckte jag till slut), så nu är det stopp på all plantutdelning.
  Det är väl så, att många mår dåligt, då blir man egoistisk och avundsjuk, kan inte glädjas med andra.

  Det är väl tur, att man har ett gott öga till sej själv, för jag trivs jättebra i mitt eget sällskap hihi.

  Tack för allt tänkvärt du skriver
  Många Kramar
  /Maggan

  SvaraRadera
 6. Gudrun,dere er ikke uten Janteloven i Sverige heller,desverre. Vi må bare jobbe mot og bruke tankens kraft: den tror jeg på. Vende negative tanker til positive,uansett. I Norge har vi en lov som heter ;Kardemommeloven,noe naiv,men god!
  God klem fra Fioline

  SvaraRadera
 7. Ja det ligger mycket i det du säger! Skickar med några rader som jag läste någonstans....."vänliga ord kan vara små och enkla att uttala, men de ekar i oändlighet" Kram på dej!

  SvaraRadera
 8. Bäst att uttrycka tankar och känslor innan det är för sent. Känner igen samtalet med barnbarnet:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Två fina exempel du får här från Norge, själv hade jag inte hört om janteloven innan jag flyttade hit, har du? "-Du ska inte tro att du är något! " och så vidare. Men visst lever den här på den här sidan gränsen också, undrar om det inte är likadant överallt. Min granne för exempel, en god väninna faktiskt, hon går i terapi för att lära sig att inte vara så avundsjuk, hon tror att alla andra har så mycket mer än henne och gör så många spännande saker hela tiden..Det kan inte vara kul att känna det sån. Själv är jag glad för det lilla i livet, hemmakär och glad i mina nära.Här händer aldrig något spännande, men det tycker hon då, att det gör.. Men jag är nog dårlig med ord, jag ger hellre något, eller lagar mat som jag vet att maken tycker om, kramar sönerna eller ger bort blomstersticklingar, vantar, sjal.. Jag tror faktiskt jag borde bli bättre med ord också, min man är det. Men ärligt talat tycker jag ibland det blir lite klische över det också, lite för enkelt..det är nu mig. Handling utan ord och ord utan handling blir bara tomt pjatt kanske..men som idag har jag jobbat 12 timmar och när jag kommer hem står det spagetti och köttfärsås och väntar på mig i köket, det bästa jag vet. Det är en kärleksgest det, bättre än ord när man är trött och hungrig. Men jag väljer att tro att jag också ger värme tillbaka.
  Oansett, jag tycker man ska vara snäll mot andra, så snäll man kan utan att utplåna sig själv. Lite omtanke och värme, det sätter alla pris på, jag själv inte minst, så ha en fortsatt fin kväll, du goa, fina medmänniska :)

  SvaraRadera
 10. det är en glädje att giva...större än att få..
  tycker jag..och du är bra på att sätta tankar
  på pränt..hjärtliga kramar...

  SvaraRadera
 11. Visst är det så, att många vackra ord om en människa kommer först när personen inte kan höra dem. Varför har vi så svårt att säga något fint och värmande i vardagen?
  För att vi ska må bra, tror jag att vi också får försöka sortera bort människor som är energitjuvar.
  Elisabeth

  SvaraRadera
 12. Så fint och tänkvärt inlägg igen. Man ska försöka att inte bry sig om såna energitjuvar vännen. De mår bara dåligt själva.
  Har du någon hemsida där du säljer din vackra keramik?
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 13. Till mina barn säger jag alltid "jag älskar dig av hela mitt stora, tjocka, feta, hjärta" och då skrattar dom och säger "jag vet" ;)
  Har jag tur så säger dom se'n "mm... jag älskar dig oxå".
  Då är lyckan total :)

  SvaraRadera
 14. Hej vännen! Alldeles riktigt det du skriver här. Man ska ta tillvara alla tillfällen man får. Jag blir så glad av att få positiva omdömen av det jag gör. Och att få någon uppmuntran det värmer verkligen. Jag säjer tack och tar emot. Men det finns en del personer som inte kan vara tacksamma för något och det är synd om dem.
  Nu önskar jag dej en fin vecka.
  Kramisar Birgitta

  SvaraRadera
 15. Er så enig med deg! Si hva de rundt deg betyr for deg før det er for sent. Sier også ofte til barnebarnet at jeg er glad i henne og svaret er "Er glad i deg også" kvittert med en god klem.
  Ha en fin uke.
  klem

  SvaraRadera
 16. Hej på dej Gudrun,

  Kloka ord du bjuder i ditt inlägg! I slutänden så härligt att få ta emot andras uppskattning och faktiskt så har det nog chans att bli mer ärligt då personerna står framför varandra. Det har chans att bli glädje i kvadrat då då det både ges och tas emot.

  Jag är också övertygad om att som du säger man inte kan vara annat än ärlig... att göra gott kan väl aldrig vara ont då måste de ju handla om ifall det finns några baktankar... hos vem, ja det är det som är frågan

  SvaraRadera
 17. Du har så rätt och det är så viktigt att tala om för sina medmänniskor hur mycket man uppskattar och tycker om dem. För många år sedan här i grannskapet blev en ung mamma ihjälkörd av en drogpåverkad yngling. Maken och lilla sonen blev ensamma kvar. Det maken tyckte var värst var allt det han aldrig hunnit säga henne, hur mycket han älskade henne, hur fin hon var, vilken underbar mamma hon var. Det här grep mig väldigt mycket och jag säger ofta till mina barn hur mycket jag älskar dem.

  Det tog lång tid att skriva det här, för dina ord satte igång tankarna. Det finns så mycket mer som skulle kunna sägas...jag tycker att Stefan Einhorn har en poäng i boken "Konsten att vara snäll". Där säger han att många nonchalant säger "äsch det är ju tanken som räknas", men Stefan menar istället att det är handlingen som räknas.

  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 18. Fint inlägg!!
  Ler när jag läser om ditt barnbarn...för det är ofta man får det svaret:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 19. vilka massa kloka ord, de satte igång en massa tankar i mitt huvud, hur det varit i livet.....gillar din blogg och din keramik..går själv keramik-kurs på kvällarna och inspireras av dig. Kram Karina

  SvaraRadera
 20. Så kloka ord, jag sitter här med tårar i ögonen. Själv är jag glad att jag hann säga till min mamma att jag verkligen älskade henne. Nog för att jag ofta sa att hon var världens bästa mamma och vi stod varandra så nära, pratade om allt, men just "jag älskar dig" gick vi ju inte omkring och sa...men när vi visste att slutet var nära så sa jag det, flera gånger o jag är tacksam att jag hann det! Och att jag hann tacka henne för allt hon gjort...
  Kram!

  SvaraRadera
 21. Hej vännen!
  Så klokt du skriver och visst skall vi dela med oss av det vi har, om det är kramar, små gåvor eller en god måltid gjord med kärlek och omsorg för att bjuda på det bästa vi kan. Livet är till för att både ge och få!
  Synd för de som inte kan eller får njuta av den guldkanten i livet utan lever ständigt missnöjd, besviken och kanske tom lite bitter som iofs kan ha sina orsaker.

  Ha en fin dag!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 22. Hallå där
  Vilken taskig kommentar när du är så generös.
  Usch för dessa glädjedödare.
  När jag står i en kö någonstans eller så och jag får se någon som jag tycker är söt vacker eller har klätt sig fint eller något annat som jag fastnar för så säger jag alltid till denna människa att jag gillar vad jag ser.
  Jag kan inte hålla mig för jag älskar att glädja andra.
  Det kan vara något så löjligt som en hårfärg som jag gillar.
  Att ge beröm gör dagen roligare
  Det är så kul när de tackar och ler för då blir jag också glad.
  Stå på dig och var den goa människa du är och skit i om de kommer med taskiga kommentarer,fast det kan vara väldigt sårande.
  Om en är sån så är det 100 som njuter av dina härliga gester.
  Det är synd om dem som inte kan ta emot för de vet inte vad de går miste om.
  Eftersom jag har värk i hela kroppen så kramas jag mycket istället för att ta i hand och det är skönt...
  Ha det super..
  Jag har sagt det förut men jag gör det igen Dina alster är fantastiska.
  Mysig helg
  Kramizzz// Lotta

  SvaraRadera
 23. Håller med dej.

  Så många fina bilder du visar här inne.
  Trevlig helg. Kram Åsa

  SvaraRadera
 24. Å være vennlig er et must, ellers blir ikke hverdagen god.
  Jeg så en dame i Hammerfest en gang, på gata. Jeg kjente henne ikke, men hyn hadde en nydelig og sjelden kåpe. Jeg måtte stoppe henne og fortelle henne at kåpen hennes gjorde meg glad, Og da ble hun glad!
  På julemesser jeg er på, har jeg alltid hatt nyplantede potteplantestiklinger med meg. Og når jeg spurte noen som ville gå forbi om de ville ha en liten potteplante, var forbauselsen stor over at de ikke trengte å betale for den! Men jeg kan jo ikke kaste noen stiklinger, så jeg gav bare av min overflod!
  Jeg har aldri opplevd at noen sier til meg: Hva vil du oppnå med det, eller lignende, heldigvis.
  Fortsett som du stevner, Gudrun!

  SvaraRadera
 25. Very good words of wisdom. I just found your blog & have enjoyed it.

  Janice

  SvaraRadera
 26. Hej Vännen

  Jag blir alldelens varm av det du skriver så rätt och riktigt.
  Du vet att ger man lillfingret så vill de ha hela handen.
  Otack är världens lön.
  Jag är så tacksam över vänliga kommentarer, det piggar upp.Och det gör att jag blir extra glad.

  Visst har du gjort om din blogg?

  Ha en riktigt fin vecka.
  Höst varma kramar till dig
  Gunilla

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails