måndag 1 mars 2010

Pipranka

Pipranka är en riktig favorit växt. Det var en av de växter som jag verkligen ville ha när vi köpte vårt hus och tog över vår trädgård. Det var när jag började med keramiken 1995 som jag kom i kontakt med växten första gången. Min kursledare tog med sig blad och vi gjorde fat. Det här fatet är från den tiden.Växten tog tid på sig och växte sakta och det var ju tråkigt för jag hade ju sett bilden framför mig hur grönskan av bladen skulle täcka hela väggen.
Efter en av de första vintrarna så trodde jag att den hade dött, så jag köpte en till. Som tur var dog den inte. Den piprankan som jag köpte sist har mindre blad än den första, därför tror jag att det måste finnas fler arter i släktet, men jag vet inte.
Nu växer de med en otrolig växt kraft.
På våren när bladen är på gång så är det fullt med blommor som ser ut som pipor. Jag vet inte om det finns blommor senare, man kan i varjefall inte se några p.g.a den kraftiga grönskan.


Bladen täcker hela väggen och det blir en underbar grönska. Vi har en uteplats här och det är precis nedanför rhododendron backen.
Piprankan är en växt som slingrar sig, den suger sig inte fast och det innebär att den inte förstör väggar. Däremot kan den komma in i springor och kanske förstöra på så vis, så det är bra att ha koll på den.
Jag brukar beskära den varje vår. Förra året började jag att göra en krans av grenarna, den kan du se i ett tidigare inlägg.

Morgon dagg på ett pipranks blad, visst är det en underbar grön nyans.


Det här blad fatet har maken gjort.
Piprankans blad är som ett hjärta.


Ha det gott,


21 kommentarer:

 1. Nejmen så fina de är, bladen är skönt gröna och visst är de hjärtformade ;-)

  Förra året planterade vi en sådan i det som vi tänker oss som avskiljning mellan garageuppfart och resterande trädgård. Vi har bara fått upp ramen och ett provisoriskt nät för att inte Charlie skulle kunna ta sig ut. Men detta ska bytas ut mot armeringsmatta till våren och vi tror att det ska gå bra att klättra i. Vad tror du! Skulle mycket väl kunna tänka mig några "tavlor" i keramik varför inte med hjärtmotiv (!) att montera upp i armeringsmattan. Vad tror du om det :-? Då hade det ju inte gjort så mycket om Piprankan tog gott om tid på sig.

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte om du förstår mig rätt jag tänkte montera tavlor i rutor av armeringsjärnet. Du har nog en annan idé där jag inte riktigt hänger med :-) Jag tänkte mig innan växten tar fart! Aha du kanske menar att motivet kunde vara piprankeblad? Och det skulle det ju kunna men skulle man inte kunna tänka sig hjärtan som tar upp formen av bladen? Kanske något tänkvärt ord?

  SvaraRadera
 3. Heeij.. visst är det skoj då man kan använda sig av naturen då man vill göra nåt snyggt.. vi brukar det me, även rabarberblad har vi haft som mall/mönster. Gjorde en gång ett jättestort fågelbad, som TYVÄRR sprack.. nu har den fått vara skärvor i mina stora urnor då jag planterat blommor ute.

  Så läckert stora de pip-rankebladen var.. frodiga å fina. Kram på dej. Helén.

  SvaraRadera
 4. När jag läser om din pipraka får jag lust att plantera en på kolonin nu till våren. Ja den har verkligen en härlig nyans. Hälsa maken att det är ett fint fat han har gjort! Ha det så bra/Leni

  SvaraRadera
 5. Tack för titten hos mig. Kanske skall lyda dit råd ang hunden och gubben, kan ju bli strul, när jag sen bara han kvar. Nu har jag tittat så mycket på dina alster, så det vet i sjutton om jag inte snart sparkar igång, nej det räcker med att slå strömmen.
  Kram
  Marianne

  SvaraRadera
 6. Heisan!! Vi har også en pipeurt som det heter på norsk. Vi kjøpte den for 7-8 år siden, den vokser opp og rundt en stolpe til våres terasse. Under terassetaket henger de store flotte bladene. Jeg har da aldri tenkt på å bruke bladene til keramikk. Jeg får ta noen bilder av den i sommeren.
  Ha det fint.
  Lisbeth :-)

  SvaraRadera
 7. Så fin plante. Og fat... Jeg ser for meg hagen din vakrere og vakrere for hvert innlegg du har.
  Ha en fin kveld, min venn. :O)

  SvaraRadera
 8. Hej vilken go liten fjäril ;-)
  tycker Ingela

  SvaraRadera
 9. Har inte studerat piprankan så noga tidigare, den är fin, tacksamt med något som har stor växtkraft. Du frågade efter en vit klätterros, den första jag kom att tänka på är 'Hybrida', den är vit-gul och väldigt kraftigt växande.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Hallå Gudrun.
  Så fina avtrycken är, de ser så skira ut.
  Pipranka är vackert och det kanske vore något att ha i våran Alm som ska kläs in. Åh, jag har lite beslutsångest med allt verkar det som... Förmodligen så är det väl rastlösheten som har satt in. Vad härligt att din man delar ditt intresse att skapa.
  Sköt om dig och stora kramen till dej!
  Pella

  SvaraRadera
 11. Pipranka skulle jag vilja ha. Den är fin med de stora bladen Och vilka fina keramiksaker du/ni har gjort. Kram

  SvaraRadera
 12. `Pipranka... den hade jag alldles glömt bort.
  Fina fat ni gjort av bladen.
  Elisabeth

  SvaraRadera
 13. Pipranka har jag också kikat på och skulle gärna ha i min trädgård men jag tror inte dom skulle övervintra här hos mig men jag gillar just den där grönskan.

  Ha det bra

  SvaraRadera
 14. Wow så uderbart vackra bladfat att förgylla tillvaron med. Säljer du kermaik också
  Vintriga hälsningar
  Emma

  SvaraRadera
 15. Vilka fantastiskt fina fat det blev av dom bladen !! :0)
  Kram , Helen

  SvaraRadera
 16. Hej Gudrun

  Vilken otrolig växtkraft piprankan har.
  Jag köpte en för flera år sedan och den växte så dåligt så jag fick för mig att flytta den och då dog den bort :o(
  Plantorna är rätt så dyra i inköp så jag skulle ha fått tag i skott av den.
  I vilken zon bor du?
  Din man verkar vara duktig i keramik iochså eller har han en bra lärarinna.

  Ha det gott
  Stor Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 17. Gunilla! Visst var den dyr, för 9 år sedan gav jag nog närmare 400:- den som jag köpte senare var billigare men det var också den som gav mindre blad. Tror att man skall kunna ta avläggare på piprankan, som på rhododendron och vinbärsbuskar. Jag bor i zon 3. Jag kan ju alltid testa med en gren i sommar, fast det lär väl dröja till minst nästa år innan jag vet hur det blev.
  Maken är väl inte med så värst mycket med leran men något som detta fat har han åtminstone kavlat och slipat. Förra sommaren gjorde han fina cementfat.

  SvaraRadera
 18. I år skall det bli en pipranka har tittat på denna varje år men av någon anledning har jag inte köpt någon, nu skall det bli ändring på det. Vilka vackra keramiklöv du gjort.
  Kram susanne

  SvaraRadera
 19. Jättefint bladfat och ljuva bilder på piprankan
  Sköt om dig

  SvaraRadera
 20. For en frodig og stor vekst!
  Så flott og utnytte de fine mønster som naturen gir!
  Ha en nydelig dag!

  SvaraRadera
 21. Piprankan är verkligen fin. Så sugen på att prova en själv. Men faten du gjort är ju underbara! Blir alltid så imponerad;)
  Såg ganska mysigt ut där snön gjort en egen vägg, synd bara på björkspirean;P

  SvaraRadera

Jag blir alltid lika glad för en kommentar. Så gulligt att just DU tog dig tid att skriva till mig.
Har Du ingen blogg men vill lämna ett meddelande så välj alternativet anonym. Ditt meddelande kommer att publiceras efter mitt godkännande.
Tack för ditt meddelande och ha en riktigt bra dag!

Related Posts with Thumbnails