söndag 28 februari 2010

Snösmältning

Snön som ligger på vår carport har börjat glida. På den ena sidan har allt åkt ner i backen. På den andra sidan där har snön fastnat och bildat en vägg. En björkspirea ligger delvis under den tunga väggen, frågan är om grenarna har gått av.
Visst ser det läckert ut.







Ha det gott,

lördag 27 februari 2010

Terracotta

Häromdagen skröjbrände jag. I ugnen hade jag bl.a. med ett antal terracotta krukor och hjärtan, det här är några av dem. Krukorna är ca 11-13 cm höga. Tänkte att jag kunde plantera örter i dem, hjärtan kan sättas i krukorna som en dekoration.
Nu längtar jag bara tills det börjar.. trädgårdslivet.






Ha det gott,

fredag 26 februari 2010

Tankar

I dag öser regnet ner, det blir ju spännande att se hur det ser ut i kväll. Vem vet det kanske övergår till snöande.


Idag var jag tvungen att tänka ord som kan ge mig energi och då kom orden tacksamhet, nöjd, glad och se möjligheter över mig och väckte en del tankar.

I dessa tider när så många jobb försvinner så blir coachen nödvändig, man hör det överallt i radio och TV. Själv har jag arbetat som studie- och yrkesvägledare och mött människor i många olika sammanhang. Som vägledare finns det många arbetsplatser att arbeta på. Jag tänkte på detta med coachande av människor idag, att stödja människor, att kunna vara det bollplank och stöd som får människor att gå vidare, att ge hopp.

Det kan vara svårt att hitta de positiva orden för vilka egenskaper vi har, men alla människor har ju styrkor och förmågor, det handlar bara om att se och hitta dem. Vem kan veta vilka förmågor en annan människa har, vi vet det inte ens själva om vi inte får möjlighet att pröva.

Här kommer 10 ord, en omvänd ordlista för "negativa" sidor:

Fantasilös - Saklig
Pratsjuk - Sällskaplig
Dumdristig - Modig
Tråkig - Allvarsam
Petig - Noggrann
Efterhängsen - Trofast
Underlig - Ovanlig
Ombytlig - Rörlig
Envis - Uthållig
Omständig- Grundlig


När det gäller bemötandet av människor och hur vi formas till de individer vi är så skrev Hjalmar Söderberg ur Doktor Glas 1917.

"Man vill bli älskad,
i brist därpå beundrad,
i brist därpå fruktad,
i brist därpå avskydd och föraktad.
Man vill ingiva hos människorna någon slags känsla.
Själen ryser för tomrummet,
och vill kontakt till vilket pris som helst."

Idag pratar man mycket om de olika rollerna individen tar på sig, clownen, den pratige, den tysta, mm. och visst är det så att redan från det att man är liten så tar man på sig en roll/eller blir tilldelad en roll, om det gör att man syns och finns hos andra. Hur svårt är det inte att komma ur en sådan roll. Tänk om vi kunde möta varandra utan att behöva spela roller, du duger som du är.

Kay Pollak pratar om att människor är sända i våran väg för att vi skall få öva, öva tålamod, ge vänlighet mm. Hans bok att växa genom möten är värd att läsa om ni inte har gjort det.

För övrigt "Bit inte ihop, det är så man blir tandlös".

Ha det gott,

torsdag 25 februari 2010

En bild, ett motiv, sex månader,

Februari bilden,
mer snö.
Grenarna från phloxen som står uppe i backen syns inte längre.




Januari

December

November

Oktober


Mer bilder och bidrag hittar du hos Numo´s utmaning.

Ha det gott,

onsdag 24 februari 2010

Änglar

De här änglarna köpte jag för många år sedan av en annan keramiker. Den är gjuten, bränd en gång och inte glaserad. Den hänger på en vägg i vårt sovrum. Bilden påminner mig om bokmärken som jag hade när jag var barn.





Den här vasen gjorde jag förra sommaren och som så mycket annat som jag gör så finns den bara i detta exemplar. Den var klar lagom till makens födelsedag så då köpte jag liljor och satte i den.



Ha det gott,

tisdag 23 februari 2010

Phlox och Gullstav

När vi flyttade till vårat hus så fick vi ta över en gammal trädgård. Kvinnan som bodde här före oss tyckte om växter men hon hade kommit upp i åren och orkade inte längre. När jag (eller vi) sedan tog över så har det blivit ännu mer växter och många fler rabatter. Kombinationen av växter som finns hade nog inte varit mitt val men jag har låtit det vara och har kompletterat med sådant som jag tycker om. Den här rabatten som jag kommer att visa har många skepnader beroende på när under säsongen jag tittar, den är en riktig färgexplosion. Samtidigt som phloxen och gullstaven blommar så blommar även riddarsporren, den är knallblå och 2 meter hög och står lite till vänster om gullstaven.









Här har det hänt något, till våren eller när de kommer upp får jag ta vara på den här nya plantan. Visst är det kul att växter kan förändra sig själva.

Ha det gott,


måndag 22 februari 2010

Bergenia

Bergenia släktet har 6-8 arter. I vår trädgård finns det mycket av hjärtbergenia. Rabatterna blir täta och hos mig finns de som marktäckare på några ställen, de är vintergröna och lättodlade. Snäckorna tycker om dem och under förra årets vinter så hade jag problem med rådjuren som drog upp rotstammar. Den här vintersäsongen har jag täckt en del av bergenia rabatterna med nät för att skydda dem.


Här är det i slutet av maj förra året och under ett päronträd breder de ut sig och blommar för fullt.


En närbild på hjärtbergenian visar hur vacker blomman är.

Ha det gott,


fredag 19 februari 2010

Liljor

Liljor är något som jag inte kan få för mycket av. Det som är tråkigt med liljor är att de drar till sig liljebaggar och de är ju liljornas fiende nr:1. Så varje dag går jag och tittar om det sitter någon liten eländig bagge någonstans, ett väldigt pyssel men vad gör man inte för att få se skönheten. Liljorna har jag både i rabatter och i några krukor. Jag brukar köpa lilje lökar och sätta i några stora krukor och när hösten kommer så planterar jag bara om dem, sätter in krukan i (kall) växthuset och där får de stå tills det har blivit för varmt på våren. Men förra året så hade det hänt något med lökarna så en del kastade jag och en del planterade jag ut i rabatterna. Så skall det bli liljor i krukor i år så lär jag få köpa nya.

De tre första bilderna är liljor som stod i kruka.






Resten står i rabatter.



Den här sorten doftar så ljuvligt, de känns på långt håll.


Madonna liljan är så ståtlig, blommorna är långa. Den doftar också jättemycket.


De tre följande bilderna är samma sort, den här har jag köpt på trädgårdsmässan i Stockholm. Blommorna var mycket kraftiga och på någon kunde det komma 13 st på bara en stjälk. Först när de slog ut var de rätt rosa men med tiden blev de ljusare och ljusare. De doftade också något helt otroligt.






Ha det gott,


torsdag 18 februari 2010

Krans

Den här kransen hänger på vår snickar bod. Den började jag på förra året, den är gjord av piprankans grenar, lite humle har jag satt i också. Humlen kommer jag att ta bort, den var bara en tillfällig dekoration. Varje år så beskär jag piprankan och grenarna som klipps bort är långa och fina så för att ta vara på dem så är min tanke att för varje år skall jag göra kransen tjockare, ja, inte hur tjock som helst förstås, kanske når jag slutresultatet i år. Vi får se.





Jag vill tacka er alla som kommenterar hos mig trots att jag kanske inte har besökt er alla, det tar ju trots allt lite tid det här med bloggande har jag märkt.
Alla ni som vill vara med i tävlingen som jag har, känn er välkomna att delta.

Igår var jag hos doktorn och fick mig en kur mot bihåleinflammation, känner mig så trött, har gått med förkylning sedan mitten av december. Det är alltid så här det slutar för mig tyvärr. Men nu så.... skall jag bli stark och få superenergi, (hoppas jag).

Önskar er
En riktigt bra dag.

Ha det gott,


tisdag 16 februari 2010

Vänskap

Idag fick jag en award från Bossa som har blivit en rätt så ny vän men en jättegó sådan. Har du inte besökt hennes blogg så gör det, hon är duktig med animationer i sina texter och man blir så glad av henne.
Ibland så känns det lite som tankeläsning, när man mår så där så man helst gömmer sig under ett täcke så kommer Du och gör mig så glad. Dina ord värmer.
Tack snälla.
[Award_rose_blog_friend.jpg]


måndag 15 februari 2010

Tävling, stengodsskål

Små skålar vill jag ha många av. Användningsområdet är stort.
Mina skålar kan man diska i diskmaskinen och man kan ha dem i mikron. De kan alltså användas till varmt eller kallt. Det som är bra med stengods är just dessa egenskaper.

Att jobba med lera är ett hantverk där alla skålar har handdrejats och ingen är därmed exakt identisk med den andra.

I röstningen om det skulle bli mugg eller skål till nästa tävling så blev resultatet rätt lika så jag beslutar nu att nästa tävling blir en liten skål.

Den här skålen är privat, det är barnbarnens godis skål.


Ett exempel på användningsområde, en ask körsbärstomater i en skål.


Så här tänkte jag att tävlingsskålen skall se ut,
här är den nygjord,
den har inte bränts någon gång ännu.


Den skall brännas två gånger innan den är klar. Den kommer att bli vit och då har ni bilderna lite högre upp som visar hur det ser ut när den är klar.


För att delta i tävlingen;
1 lott = kommentar i inlägget
2 lotter = kommentar + att du länkar med bild i din blogg
3 lotter = är du dessutom en följare på min blogg så får du en bonus lott.

Berätta i din kommentar vad du gör, det underlättar för mig. ;)

Har du ingen blogg så kan du lämna en kommentar samt maila mig ditt namn så får du delta i tävlingen med en lott.

Dragningen blir den 16 april
kl:12.00


Ha det gott,

Related Posts with Thumbnails